Foto portada: una fruiteria, a Ca n'Oriac. Autora: A.Garcia.

Radiografia del comerç local l’any de la pandèmia: de la bona normalitat a la incertesa total

  • El 5 per cent dels locals comercials del Centre i el 6 per cent de Ca n’Oriac van tancar per la primera onada.
  • “L’administració ha de ser més àgil i no només vetllar per la salut, que és el primer, sinó també perquè les empreses no tanquin”, diu Porta (Comerç Centre).

Un estudi de l’Observatori de Comerç Ciutadà, amb la presència de Sabadell Comerç Centre, permet resseguir el pols del comerç urbà durant aquest any de la pandèmia. Si el 2020 va començar amb cert optimisme, tot va canviar el 13 de març. El primer confinament va reduir la mobilitat un 80 per cent. Li va seguir una desescalada que, malgrat les imatges virals, no va ser tan alegre com s’ha volgut fer creure i una tardor més que incerta a les portes de la campanya nadalenca. L’any acaba amb mals auguris: un de cada cinc negocis no veuen clara la seva supervivència l’any vinent. 

Després de la crisi del 2008, que va impactar de forma molt dura i molt llarga, fins una tímida recuperació començada l’any 2013 a pas de tortuga, el comerç anava amb el vent a favor. Abans del 13 de març, tot anava més o menys bé. “Tot es mantenia com en els períodes anteriors”, ha dit Jordi Obradors, director de l’Observatori de Comerç Ciutadà de la Fundació Comerç Ciutadà i gerent de Sabadell Comerç Centre.

Així estan els carrers de Sabadell aquest Divendres Sant. Autor: David B.
La Rambla, el 10 d’abril, durant el confinament dur, al migdia. Autor: David B.

Del 14 de març al 4 de de maig es viu el confinament domiciliari, un dels més durs d’Europa. “Els carrers van perdre un 82 per cent del flux mitjà diari de moviments”, afegeix Obradors. “Són sortides en hores puntuals per comprar aliments, farmàcies… una reducció brutal de l’ocupació de l’espai públic”.

Una cosa, tan òbvia com certa, mai vista. A partir del 4 de maig comença la fase 0. Obre el petit comerç i es fa esport per franges. El fluxe es comença a recuperar. Però més lentament del que es podria pensar. Els carrers perden el 60 per cent de moviments respecte l’antiga normalitat. Ja a la fase 3, pels volts de Sant Joan, sense franges horàries, es recupera la presència ciutadana. Però encara se segueix perdent un 40 per cent de moviments als carrers.

La Rambla, durant el desconfinament. Autor: David B.
El Passeig, durant el desconfinament, el 22 de maig. Autor: David B.

A partir de Sant Joan, amb la ‘nova normalitat’, el flux ja només cau el 29 per cent respecte el 2019. Són els moment de les imatges virals, tan criticades, de concentracions de gent als carrers, terrasses o places. Sabadell va tenir també el seu moment viral: la celebració de l’ascens a Segona al Parc de Catalunya, criticada fins i tot pel ministre de Sanitat, Salvador Illa. Però més enllà de la fugacitat del moment, la ‘nova normalitat’ mai va ser normalitat del tot:

“En realitat no s’ha acabat de recuperar la mobilitat ni el flux de visitants”, diu Obradors. “A data d’avui, amb dades fins al setembre, no vam recuperar la normalitat a l’espai públic. Hi ha hàbits que han canviat”.

I això a 31 d’agost i abans de la segona onada, amb la qual cosa es vaticina que amb la segona onada i l’hivern els hàbits poden canviar encara més. Els carrers estan més buits. La pandèmia canviarà costums a curt, mig i llarg termini, encara desconeguts segurament. I els canvis tindran efectes a la vida quotidiana però també a les activitats econòmiques.

Han tancat molts locals?

Han tancat molts negocis fins ara? No se sap amb exactitud encara però al centre de Sabadell, el mes d’agost havien baixat la persiana un 5 per cent de locals comercials, ja que l’any anterior hi havia el 86 per cent dels locals oberts i a finals d’agost n’hi havia el 81 per cent. Poden ser trasllats, concentracions de locals, rotació o purament tancaments, però les xifres són més elevades que els anys precedents:

“Teníem una bona tendència i ens havíem recuperat bé de la crisi del 2008 però la Covid ha canviat la tendència. Els locals poden canviar per moltes coses: rotació o tancament. Però es mouen entre canvis de l’1 i el 2 per cent cada any. Que en un semestre caigui un 5 per cent el nombre de locals oberts és una xifra molt rellevant”, diu Obradors.

També s’ha mirat la situació de Ca n’Oriac. La davallada ha estat una mica superior, venint també des d’un punt de partida pitjor. Si abans de la Covid hi havia un de cada quatre locals tancats (el 75 per cent obert), a finals d’estiu i abans de la segona onada, només quedaven el 69 per cent de locals oberts. És a dir, han baixat un 6 per cent però mentre al Centre el 81 per cent de locals estaven oberts abans de la segona onada a Ca n’Oriac el percentatge era sensiblement inferior: només el 69 per cent de locals estan oberts.

Com ha afectat la segona onada?

Les dades de l’Observatori de Comerç Ciutadà aporten llum fins al setembre. I per tant no entren en la segona onada. La Generalitat va tancar bars i restaurants a mitjans d’octubre: “Anirà molt per sectors. La restauració patirà més”, diu el president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta. Afegeix Obradors: tancant un mes els 800 bars i restaurants de la ciutat han deixat de facturar 32 milions.

“El que volem transmetre és que l’administració ha de ser més àgil i no només vetllar per la salut, que és el primer, sinó també perquè les empreses no tanquin. És més car i més difícil engegar un nou negoci que evitar que tanquin ajudant els que ja hi són”, ha assegurat Porta.

L’Observatori aporta altres conclusions que mostren l’estat d’ànim del comerç. S’han fet 400 enquestes a comerciats de Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Vic i Olot. Són els sis municipis que configuren l’observatori. Vuit de cada 10 enquestats donen per descomptat que aquest any facturen menys que al 2019. I un de cada cinc no té segura la continuïtat un cop acabi la campanya nadalenca. De fet, i tot això abans de la segona onada, el 5 per cent tenien clar que tanquen.

Foto portada: una fruiteria, a Ca n’Oriac. Autora: A.Garcia.

Comments are closed.