Oficina del Banc Sabadell. Autor: ACN.

Competència allarga el desenllaç de l’OPA al Banc Sabadell

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha decidit prorrogar l’anàlisi de l’OPA del BBVA al Banc Sabadell davant la “complexitat” de l’operació, segons ha confirmat l’ens regulador. D’aquesta manera, el desenllaç de l’operació s’allarga i l’expedient entra en una ‘segona fase’ que permet la presentació d’al·legacions i que no es resoldrà fins al 2025. La Sala de Competència de l’organisme ha fet pública la decisió aquest dimarts a la tarda després del tancament dels mercats per tal de minimitzar l’impacte en la borsa.

El BBVA ha reaccionat ràpidament a l’anunci de fase dos de la CNMC i ha afirmat que “continuarà col·laborant estretament” amb Competència per “culminar com més aviat millor l’acord de compromisos i l’aprovació de l’expedient”.

L’escenari previst pel Banc Sabadell

Per altra banda, la decisió d’obrir una segona fase d’anàlisi és l’escenari que preveia el Banc Sabadell. Els directius de l’entitat fa mesos que defensen que es tracta d’una operació “complexa” en la qual “molts actors” volen dir la seva i posa el focus en l’afectació que tindria en les pimes. Com a contrapartida, el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, posava sobre la taula la ràpida llum verda del regulador britànic o del Banc Central Europeu (BCE), i es mostrava convençut que l’operació s’havia d’aprovar en fase u.

En la segona fase de la CNMC, les associacions empresarials, sindicats o organitzacions de consumidors poden presentar al·legacions com a part interessada en l’operació. En paral·lel, el govern espanyol tindrà facultats per exigir condicions addicionals basades en “l’interès general” o inclús vetar l’operació.

[PUBLICITAT]

[PUBLICITAT]

La CNMC ha recordat que el sector econòmic afectat per l’operació és el financer, especialment el de serveis bancaris i el de serveis de pagaments. “Addicionalment, les parts estan simultàniament presents al mercat de producció i distribució d’assegurances, en el de fons i plans de pensions i en el mercat de gestió d’actius”, ha puntualitzat Competència, que veu una “afectació potencial” al manteniment de la competència efectiva. Per tot plegat, l’ens regulador aposta per “aprofundir en l’estudi de l’operació”.

“El Banc Sabadell i altres tercers amb interès legítim podran presentar al·legacions. I també el BBVA podrà formular al·legacions i aportar més informació”, ha apuntat la CNMC.

“Així mateix, se sol·licitarà un informe preceptiu a les comunitats autònomes on la concentració incideixi de forma significativa”, ha afegit la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, que finalitza assenyalant que la resolució final aprovada podrà autoritzar, acceptar compromisos, imposar condicions o prohibir l’operació de concentració BBVA-Banc Sabadell.