Conclusió del Parlament: Caixa Sabadell va fiar la seva sort al totxo

  • Acaba la comissió d’investigació sobre la gestió de les caixes catalanes nacionalitzades.

  • La cambra enviarà a Fiscalia les conclusions pactades entre els partits.

La comissió d’investigació sobre les presumptes irregularitats en el sector de les caixes d’estalvi catalanes ha arribat a la seva fi. El Parlament enviarà l’informe final a la Fiscalia. Les conclusions asseguren que les antigues caixes van actuar amb irresponsabilitat. El text ha estat pactat en bona part per CiU i ERC, amb aportacions de PSC, PP i ICV-EUiA. La CUP se n’ha desmarcat. Però què diu el document sobre la gestió de les antigues Caixa Sabadell i després Unnim?

Excesos, manca de transparència i manca de criteris ètics van marcar la gestió de les entitats, segons el document. Pel que respecta a Unnim (sorgida de la fusió de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu), constata la seva excessiva exposició al sector immobiliari, amb una cartera d’habitatges de més de 2.000 milions d’euros i de préstecs hipotecaris a promotors de 3.000 milions d’euros. “Els responsables directius van fer que l’entitat resultant [Unnim] assumís uns riscos importants en no tenir una activitat suficientment diversificada”, diu el text.

Especialment Caixa Sabadell va confiar el seu compte de resultats al sector immobiliari, ja que participava a diverses societats del sector del totxo, amb una política “agressiva”.

En el cas de Caixa Sabadell, de la mateixa manera que altres caixes d’estalvi, va tenir una alta exposició al risc immobiliari, que va comportar en un primer moment un increment de beneficis de l’entitat i per tant un augment de la dotació de l’obra social, però que difícilment era sostenible a llarg termini. L’exposició al risc immobiliari per part de Caixa Sabadell no només es va materialitzar en un augment del crèdit a promotors i préstecs hipotecaris, sinó en una estratègia d’expansió en societats immobiliàries participades per l’entitat, amb una altra concentració del risc de les promocions en la pròpia entitat”.

A més, tant Caixa Sabadell com Caixa Terrassa i Caixa Manlleu, després fusionades sota el paraigues d’Unnim, es van llançar a una dràstica expansió a Catalunya i la resta d’Espanya, obrint durant anys cada mes tres oficines.

Caixa Sabadell va seguir una pauta d’expansió comercial similar a les de les altres caixes d’estalvi, amb l’obertura d’un gran nombre d’oficines, arribant a 360 en els anys previs a l’esclat de la crisi econòmica i financera (amb oficines a la Comunitat de Madrid i al País Valencià), mantenint només el 18 per cent del negoci en la seva zona natural, la ciutat de Sabadell”, diuen les conclusions.

Les entitats van subordinar les seves zones tradicionals, van fiar la seva sort al totxo per a créixer i es van oblidar dels sectors industrials i més lligats al terrritori. L’esclat del boom immobiliari a partir de 2007 va ser el principi de la fi que ni la fusió d’Unnim ni les aportacions públiques del FROB van salvar.

El negoci bancari d’Unnim va acabar sent absorvit pel BBVA i una part de l’Obra Social que es feia a Sabadell es fa ara des de dues fundacions: la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i la Fundació Antigues Caixes Catalanes.

Preferents i obligacions subordinades

Durant els anys d’expansió, Caixa Sabadell va comercialitzar fins l’any 2009 fins a 270 milions d’euros en productes híbrids (195 milions en obligacions subordinades i 75 en partipacions preferents) que es van col·locar des de la xarxa comercial. Malgrat haver-hi límits per clients en algunes emissions, “no es pot acreditar que la comercialització es realitzés garantint el coneixement ple del risc del producte que estaven adquirint els consumidors”. El Parlament, per tant, no descarta que Unnim col·loqués preferents sense informar de les conseqüències la seva clientela.

La Comissió del Parlament

Durant la comissio d’investigació al Parlament, va comparéixer a la cambra catalana l’expresident d’Unnim, Salvador Soley (més info: “He passat per un martiri“), i tambe de l’últim director general de Caixa Sabadell i Unnim, Jordi Mestre (més info: ‘La desaparició de Caixa Sabadell arriba al Parlament‘).

També han comparegut els anteriors responables d’entitats nacionalitzades, com Bankia, Caixa Penedès o Catalunya Caixa. La comissió ha deixat imatges pel record com la sandàlia del diputat de la CUP, David Fernández, amb la que es va dirigir a l’expresident de Bankia, Rodrigo Rato.

Foto portada: antiga seu central de Caixa Sabadell, al carrer de Gràcia. Autor: J.d.A.

4 Comments