El Congrés Reinnova s’obre a la universitat

El Congrés Reinnova, que acull aquest dijous i divendres Fira Sabadell, amb uns 400 participants, s’obre enguany a la col·laboració entre administració, empresa i universitat. La UPC i l’organització, amb el suport de Ferrovial, s’han compromès a redactar el Llibre Blanc de la Gestió dels Residus, que farà un diagnòstic de la gestió de residus municipals i industrials de Catalunya.

Reinnova ha obert portes dijous al matí i s’allargarà fins aquest divendres al migdia, amb un clar enfoc cap a la internacionalització. En la primera jornada, el Consorci de Residus, Ferrovial i la Universitat Politècnica de Catalunya han signat un acord d’intencions per col·laborar en la diagnosi de la gestió actual dels residus municipals i industrials de Catalunya. Un anàlisi que es podria anomenar Llibre Blanc i que posa en relació administració, empreses i universitat amb la planificació del sector com a objectiu.

“Els que parlàvem de reciclatge érem uns friquis”

El Congrés va néixer l’any 2009 de la necessitat de caminar cap un canvi de concepte al voltant del residu: passar de pensar que són deixalles a pensar i convertir-los en recursos i oportunitats, tant de negoci com d’altres tipus. De fet, el periodista ambiental José Luis Gallego, que ha moderat la sessió marc del Congrés, ha reconegut que fa 20 anys “els que parlàvem de reciclatge érem uns friquis; ara ja som molts més”.

Reinnova ha estudiat també com es poden posar en relació la gestió dels residus amb les anomenades ciutats intel·ligents i quines noves opcions poden haver per valoritzar les fraccions.Aquest any hi ha hagut una important presència internacional, tant a nivell d’empreses com de ponents. Entre ells, la representant de l’Agència Europea del Medi Ambient, la danesa Jasmina Bogdanovic, o el president de l’Instituto para la Sostenibilidad de los Recursos, Carlos Martínez.

Segona i última jornada

Aquest divendres el Congrés continua per segon dia, tercer si es té en compte la Trobada d’ens locals de dimecres, que es va fer al Museu del Gas. Aquest divendres la jornada es dedica a la internacionalització i les oportunitats que ofereix Amèrica Llatina al sector, en especial, Brasil.

Foto portada: El catedràtic de la UPC, Jordi Bruno, el president del Consorci de Residus, Juan Carlos Sánchez, i la directora de Tractament i Industrials de CESPA, Rosa Forcada, signant el conveni. Autor: C.Residus.