Foto portada: Serracant, el president del CIESC i del Gremi de Fabricants, Blai Costa, i el representant de Foment del Treball. Autor: J.d.A.

El món empresarial de Sabadell confia en la marxa de l’economia

L’economia local i comarcal es recupera del sotrac de la crisi iniciada el 2007, segons totes les dades consultades per diversos agents econòmics de la ciutat que analitzaran cada trimestre la marxa de la zona d’influència de Sabadell. Així destaquen especialment la recuperació del sector serveis. De moment, però, la construcció continua sense arrencar.

Més enllà de les dades, els impulsors dels informes (Gremi de Fabricants, Centre Metal·lúrgic, Cambra de Comerç, Ajuntament i Banc Sabadell) es comprometen a tenir dades, i actualitzar-les cada trimestre per fer seguiment de l’activitat econòmica de l’àrea d’influència de Sabadell.

Cal parlar de la comarca perquè si no actuem en aquest àmbit, poca cosa podrem fer com a ciutat; això ja no va tant de Sabadell com del Vallès”, ha reconegut l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant.

De fet, en l’àmbit comarcal, i arribant fins a Caldes de Montbui, ja al Vallès Oriental, Sabadell ha posat en marxa les seves polítiques de Formació Professional, i també part de les industrials. D’aquí el focus en aquest àmbit territorial.

Les dades, desagregades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, reflexen un clima empresarial que mira el futur amb optimisme, malgrat les incerteses polítiques. Les enquestes es van fer a finals de setembre i els primers dies d’octubre i mostren com bona part dels consultats creuen que la situació econòmica es matindrà estable. En segon lloc, però, proliferen els optimistes: aquells que creuen que tindran més plantilla, més vendes, necessitat d’ampliar les instal·lacions o possibilitats de creixement.

L’Índex de Confiança Empresarial de la demarcació és lleugerament més alt que la mitjana catalana i molt més alt, sis punts, que el total d’Espanya”, destaca el secretari general del CIESC, Josep Milà. Tres de cada deu enquestats creuen que s’incrementarà l’activitat del negoci en el quart trimestre de l’any.

L’estudi reflecteix una creació de 9.000 llocs de treball a l’àmbit estudiat entre el tercer trimestre de 2016 i el tercer d’aquest any. La majoria de llocs de treball són assalariats, mentre que el treball autònom s’ha estancat. “El sector serveis impulsa la creació d’ocupació”, assegura el soci-consultor d’Activa Prospect, David Moreno, que ha elaborat l’estudi. La indústria es recupera sense arribar encara als nivells previs a la crisi. El preu de l’habitatge porta nou trimestres consecutius pujant. A nivell laboral, la precarietat laboral es redueix. El sector que no alça el cap encara és la construcció, malgrat que està incrementat l’activitat.

L’informe de Conjuntura recupera una anàlisi que havia fet durant anys la Cambra de Comerç de Sabadell. S’anirà actualitzant cada trimestre i es podrà consultar des de les pàgines webs dels agents promotors.

Foto portada: Serracant, el president del CIESC i del Gremi de Fabricants, Blai Costa, i el representant de Foment del Treball. Autor: J.d.A.