Foto portada: una ponència del Congrés de Fires. Autor: J.d.A.

El sector firal català ha crescut un 10 per cent en una dècada

El sector firal català mostra la seva resistència en la dècada de la gran crisi econòmica del 2008. Entre 2009 i 2019, el número de fires celebrat a Catalunya de caire internacional ha crescut un 16 per cent (de 50 a 58) i el número de fires comarcals ho ha fet un 10 per cent (de 389 a 427). Les dades sorgeixen del 26è Congrés de Fires de Catalunya, que se celebra aquest dimecres i dijous a Fira Sabadell. 

La trobada serveix per fer balanç de l’estat de salut del sector firal. Segons la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, el sector s’ha mostrat com a “resilient” en aquests anys amb la previsió de tenir-ne 462 fires l’any vinent. El 10 per cent, 47 en total, seran d’àmbit internacional i estatal i nou de cada 10 fires, 415 en total, seran d’àmbit català, comarcal i local.

González, Vilalta i el president de la Federació de Fires de Catalunya. Autor: J.d.A.
González, Vilalta i el president de la Federació de Fires de Catalunya. Autor: J.d.A.

Des de l’any 2009 fins aquest 2019 el número de fires d’àmbit espanyol i internacional han crescut un 16 per cent, la majoria centralitzades a Fira Barcelona, però també a Lleida, Reus o Manresa. Representen el 10 per cent del total de fires que es fan a Catalunya. Pel que fa a les fires d’àmbit català o local han crescut un 10 per cent.

2019: any de rècord

Aquest 2019 ha estat un any de rècord amb 485 en total. El 28 per cent de fires s’han fet a l’àmbit metropolità, a Girona s’han fet el 20 per cent, a les comarques centrals el 18 per cent i a Ponent i el Pirineu el 17,5 per cent. Finalment, el 8 per cent s’han fet a les Terres de l’Ebre i el 7 per cent al Camp de Tarragona.
El mes amb més fires és octubre, amb 20 (una de cada cinc del total), seguit de maig amb 68 (un 15 per cent), novembre (l’11 per cent) i abril (9 per cent). Quatre de cada 10 fires es concentren entre octubre i desembre.

Congrés de Fires a Sabadell

La Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) organitza aquest dimecres i dijous la 26è Congrés de Fires de Catalunya al recinte firal de Sabadell, Fira Sabadell.

Fira Sabadell: “renovar-se o morir”

La tinent d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González (PSC), ha posat en valor el recinte firal de Sabadell, inaugurat l’any 2007, però creu que “hem de treure-li més profit. El volem potenciar potser amb convenis público-privats. Hem d’anar més enllà i ser més creatius”, ha assegurat.

Foto portada: una ponència del Congrés de Fires. Autor: J.d.A.