3.000 voltes al món després, la TUS celebra els 40 anys

40 anys després de la seva fundació en el primer mandat de l’alcalde Farrés, la cooperativa Transports Urbans Sabadell (TUS) ha celebrat aquest dijous al vespre el seu aniversari en un acte amb 300 assistents a Fira Sabadell. El president de l’empresa concessionària del transport urbà, Paco López, ha mantingut que la TUS és producte de la “singularitat de Sabadell, una ciutat que ens ha tutelat, exigit i estimat”. La TUS té per endavant l’electrificació del servei en la recta final del seu contracte, que té assegurat fins l’any 2032.

En un acte conduït per la periodista Elisabeth Carnicé i acompanyat pel piano de Laura Andrés, l’acte ha servit per posar en valor la tasca de l’empresa d’autobus. Així, entre intervencions i vídeos, s’ha destacat l’estat actual de la mobilitat, els reptes causats per la pandèmia i també el valor sentimental de l’empresa d’autobusos.

Així persones vinculades al teixit social de la ciutat com el director de l’Escola Municipal d’Art Illa, la Federació d’Associacions Veïnals, el Centre d’Esports Sabadell o els Castellers han destacat la “complicitat” que han trobat en l’empresa d’autobusos en diverses situacions. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha destacat la “determinació” tan sabadellenca que va portar a conductors de formigó a constituir-se en cooperativa d’autobusos.

“Us en vau sortir i amb èxit amb el suport de la ciutat. L’1 de febrer de 1982 vau començar. Avui el transport públic té presència a tots els barris de la ciutat i dins el sistema tarifari integrat. Sou fonamentals per cohesionar la ciutat. Sou un dels serveis millors valorats a la ciutat, amb un 7,8. Heu incorporat la lluita feminista amb parades intermèdies i heu estat un dels serveis essencials al peu del canó durant la pandèmia. Gràcies per estar sempre durant 40 anys però especialment en temps difícils al costat de Sabadell”.

Farrés ha destacat que el 45 per cent de la flota ja està adaptada a l’emergència climàtica i s’ha mostrat impactada per la xifra que ha donat López a l’inici de l’acte: 3.000 voltes al món en 40 anys. “Sou emblema de la ciutat, de la seva història, dels valors del passat, del que sou i sereu en el futur”, ha reblat.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha destacat que “la TUS no hauria estat possible sense un gran moviment social al voltant de la millora del servei del transport públic a partir dels anys 60”. Giménez ha fet una extensa contextualització dels orígens de l’empresa.

Tendències en mobilitat

El director general de Ferrocarrils de la Generalitat, Pere Calvet, ha analitzat el que ha suposat la pandèmia, i les noves tendències en mobilitat (urbanisme tàctic, patinets elèctrics, l’auge del ciclisme urbà). Calvet ha assegurat que l’any 2019 es va viure el màxim històric en mobilitat a nivell mundial. “Ara, entre pujades i baixades, estem al 85 per cent dels nivells i tornarem al 100 per cent perquè no hi ha alternativa al transport públic”, ha insistit. En quant a les tendències de futur, Calvet ha destacat “l’electrificació” i la “connectivitat”. Pel que fa a la xarxa vallesana dels FGC, ha recordat que entraran en servei una quinzena de nous trens. No es podrà guanyar en velocitat més: “el repte serà la fiabilitat, no podran fallar mai, és el nostre repte”.

Ambientalització i electrificació

Pel que fa pròpiament a la TUS, el seu gerent, Xavier Cañadas, ha parlat dels compromisos socials i ambientals fins l’any 2026. Ha destacat que els fons Next Generation EU ajudaran a “electrificar” les cotxeres per carregar una quarantena de busos elèctrics i renovaran la flota amb set híbrids i sis elèctrics. D’altra banda, la TUS aprovarà un Codi Ètic, farà un acte de rendició de comptes anuals i implantarà un sistema de prevenció de col·lisions intel·ligent.

Més informació:

Foto portada:

Comments are closed.