Locals comercials de xinesos tancats per Coronavirus. Autor: David B.

El 95% de les empreses ven menys i el 70% ja té problemes de caixa, segons PIMEC

Dels 10.000 milions d’euros que ha perdut Catalunya durant l’actual crisi sanitària, la comarca del Vallès Occidental ja en suma 1.500 milions. Aquesta ha estat la principal preocupació en la celebració del webinar Associacionisme empresarial davant els reptes econòmics i de transformació, organitzat per la comunitat Open Industry 4.0 en col·laboració amb la patronal Pimec. L’objectiu de la sessió ha estat analitzar l’impacte del Covid-19 al Vallès Occidental per ajudar a les empreses a afrontar la crisi, i ha comptat amb uns 200 participants.

El secretari general de la PIMEC, Antoni Cañete, ha desgranat els efectes que està tenint i el que suposarà aquesta pandèmia per a les empreses i els autònoms, i ha aportat dades comarcals significatives dels darrers estudis fets des de el Observatori de la PIMEC:

  • Els serveis concentren el 74 per cent de l’impacte econòmic, seguits a molta distància per la indústria, amb un 17 per cent.
  • Els sectors de cultura i les arts han patit unes caigudes dramàtiques, amb un 90 per cent de la seva activitat. Al seu temps, el eomerç ha perdut un 75 per cent de la seva activitat.
  • Al Vallès Occidental s’han presentat uns 9.500 Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), afectant així a 83.000 treballadors.
  • Un 75 per cent dels treballadors afectats per l’ERTO corresponen als serveis, un 10 per cent a la construcció i un 7 per cent a l’Indústria

No obstant, Antoni Cañete ha destacat que la fortalesa vallesana en la indústria permetrà a la comarca sortir abans de la crisi que altres territoris, però adverteix que “la liquiditat per a un empresa és com la sang per al cos; si es talla, l’empresa mor”.

D’aquesta manera, Antoni Cañete ha recordat que el 95 per cent de les empreses enquestades per PIMEC han patit caigudes en les seves vendes i que un 70 per cent té ja problemes de tresoreria. També ha demanat que els ajuntaments disposin dels seus romanents pressupostaris per reactivar l’economia vallesana. Al conjunt d’Espanya hi ha uns 13.000 milions d’euros dels ajuntaments dipositats als bancs, els quals no es pot legalment disposar, pel que demana modificar la Llei d’Estabilitat Pressupostària perquè els ajuntaments en puguin fer ús.

El secretari general de la PIMEC ha confirmat que les mesures de suport arriben tard i es realitzen a través dels bancs, quan arreu d’Europa s’han donat ajuts directes a les empreses. Al seu temps, ha valorat positivament les mesures de molts municipis vallesans per suspendre tributs i pagar les factures de pimes proveïdores

Cañete ha contestat a preguntes dels assistents, sobretot centrades en les línies de finançament a pimes i els ajuts a autònoms, i ha informat sobre la tasca divulgativa i de suport a empreses que està fent PIMEC, amb més de 9.000 consultes ateses des del 13 de març.

Foto portada: un restaurant, tancat des d’abans de l’estat d’alarma. Autor: David B.