Foto portada: l'estació depuradora d'aigües residuals Riu-sec. Autor: Aigües Sabadell / cedida.

De depuradores a ‘bioestacions’: la proposta d’Aigües Sabadell als Next Generation

L’Ajuntament va presentar el passat 9 d’abril la vintena de projectes sabadellencs que concorren a la cursa per obtenir els fons europeus Next Generation. Un dels més ambiciosos va de la mà de l’empresa mixta Aigües Sabadell. L’Ajuntament i la companyia, CASSA, veuen en aquest un projecte “tractor” per la ciutat. Així ho han ratificat darrerament en el Consell d’Administració d’Aigües Sabadell.

Cal recordar, abans de res, que Aigües Sabadell, històricament coneguda gairebé com a CASSA, és una empresa mixta: 80 per cent d’Aigües Barcelona (Agbar), en última instància de la multinacional francesa Suez, i el 20 per cent restant de l’Ajuntament. Diversos membres del consistori són d’aquesta forma també consellers d’Aigües Sabadell. En el darrer Consell d’Administració s’ha declarat el projecte presentat per la companyia als fons europeus com a Pacte Social per a la transformació de la ciutat.

En què consisteix aquest projecte?

Aigües Sabadell demana 120 milions als fons europeus Next Generation, que s’han d’anar desenvolupant properament. Amb aquests diners, si es reben, està previst fer una trentena d’accions. El més destacat seria transformar l’estació depuradora d’aigües de Sant Pau de riu-Sec en una Bioestació. D’aquesta forma l’activitat principal de l’espai, la depuració d’aigües, generarà altres energies (electricitat, gas natural comprimit -GNC- i Hidrògen verd). I aquestes energies seran distribuïdes a la sortida de l’EDAR.

Ja durant la crisi de la Covid es van instal·lar plaques solars en aquesta depuradora per començar a generar energies renovables. Així que la conversió de la depuradora en Bioestació és un pas més en una línia iniciada fa temps i ja plantejada l’any passat davant l’Agència Catalana de l’Aigüa: anar més enllà de la depuració d’aigües.

D’altra banda, CASSA preveu altres accions si es reben els fons europeus. Instal·lar una xarxa pública de punts de recàrrega dins i fora de les instal·lacions de CASSA, renovar la flota de tots els vehicles de l’empresa per vehicles ecològics o de baixes emissions, o aprofundir en la regeneració d’aigües. També es preveu implantar una xarxa de comunicacions per recollir informació de les infraestructures amb més detall. La companyia preveu que projectes com la Bioestació generaran prop d’una vintena de nous llocs de treball. Seria incrementar un 15 per cent la plantilla de l’empresa amb “green jobs“.

Segons l’empresa i el consistori, si el projecte es desplega al 100 per cent s’estalviaran 11.000 tones de diòxid de carboni i es recuperaran tres hectòmetres cúbics d’aigua potable cada any. A més, l’empresa reduirà un 80 per cent els seus residus propis i es generaran prop de 20.000 megawatts-hora cada.

Els fons Next Generation

Els 27 estats que formen part de la Unió Europea i la Comissió Europea van acordar durant la crisi de la Covid mobilitzar uns fons extraordinaris per afavorir la transició digital i verda de les economies continentals. Segons l’acord al que es va arribar entre els caps de govern ara fa un any, a Espanya arribaran 140.000 milions d’euros. Una part a fons perdut i una altra en préstecs, per dur a terme projectes alineats en l’estratègia verda o la digitalització. En aquesta línia tots els ajuntaments, comunitats autònomes i algunes empreses s’han llençat a presentar propostes.

De propostes Sabadell en presenta una vintena, ja sigui públiques, mixtes o privades. En total es demanen 570 milions. El projecte més costós és purament municipal i consisteix en posar al dia a nivell energètic 10.000 habitatges, per la qual cosa es demanen 190 milions. El segon projecte més ambiciós és el d’Aigües Sabadell, que demana 120 milions d’euros. El tercer és la transformació de l’eix Gran Via – Ripoll, on es demanen més de 73 milions d’euros.

Més informació:

Foto portada: l’estació depuradora d’aigües residuals Riu-sec. Autor: Aigües Sabadell / cedida.

Comments are closed.