El mercat laboral s’ha recuperat amb escreix de la crisi del coronavirus, almenys pel que fa a la xifra oficial d’atur registrat. Sabadell va tancar l’any 2021 amb 11.870 persones en situació d’atur. La xifra és inferior al tancament de l’any 2020 en un 21 per cent. També està per sota de les xifres de desembre de 2019, abans de la pandèmia. En aquest cas, un 3 per cent. I té un cert simbolisme: es tanca l’any per sota dels 12.000 aturats per primer cop des de l’any 2007.
Xifres històriques en el mercat laboral. Almenys pel que fa a l’atur registrat, la crisi del coronavirus s’ha superat i no només s’ha recuperat l’ocupació perduda durant el confinament i les següents tongades de restriccions sinó que les xifres són millors que les de l’any 2019, mesos abans de la irrupció del virus.
Sabadell tanca l’any 2021 amb 11.870 persones registrades com a demandants d’ocupació al SOC. La xifra és un 21,2 per cent inferior a la de fa un any, quan hi havia 15.063 persones. En el mes de desembre de 2021 l’atur ha baixat lleugerament a la ciutat, un 0,3 per cent (hi ha 33 persones aturades menys). De fet les grans caigudes de l’atur aquest 2021 han estat al juny i al juliol, coincidint amb la reobertura econòmica després de la segona tongada de restriccions del passat hivern, i també al setembre. No s’aprecien per tant gaires símptomes de temporalitat associats a la campanya nadalenca.
La xifra d’atur registrat queda propera, però per sota, dels nivells previs a la pandèmia. Es tanca l’any per sota dels 12.000 aturats. La xifra té un simbolisme addicional. L’últim cop que va succeir va ser l’any 2007, amb la construcció a tota màquina i el PIB creixent més del 3 per cent anual des de principis de segle quan l’España va bien d’Aznar. Llavors l’any es va tancar amb 8.854 aturats.
Però durant la segona meitat de l’any 2008, especialment a partir de setembre, va començar la llarguíssima recessió econòmica. En tres mesos l’atur gairebé es va duplicar a Sabadell. El mes de desembre de 2008 es va tancar amb 14.000 sabadellencs inscrits al SOC. I des d’aquí una escalada sense fre fins al màxim històric de 21.500 aturats el mes de març de l’any 2013, cinc anys després de l’inici de la crisi.
Entre 2013 i 2021, amb el parèntesi de la pandèmia, les xifres mantenen una lenta baixada, sense arribar mai als nivells previs a la recessió. El mínim es va tocar el juny de 2019, amb 11.831 (39 persones menys que ara), però la segona meitat de l’any l’atur va pujar una mica. I llavors va arribar la covid i va tornar a pujar.
Caiguda generalitzada
Segons destaquen fonts municipals, la caiguda de l’atur a la ciutat afecta per igual homes i dones i els diferents grups d’edat. És a dir, és generalitzada. Tot i així, augmenta l’atur de molt curta durada (inferior a tres mesos) i es cronifica el de llarga durada (més de dos anys en atur). Per sectors d’ocupació, l’hostaleria i el comerç creixen. Són dos dels sectors més afectats per la pandèmia; també dos dels sectors que més feina donen i mantenen a la ciutat.
Temporalitat i sous
Superada la pandèmia, els mals estructurals del sistema laboral espanyol i català perduren: la temporalitat, els contractes de molt curta durada i, en molts sectors, els baixos sous. Problemes que ara amb una alta inflació continuen com abans de la pandèmia si no s’han intensificat.
Foto portada: ciutadans a la Rambla de Sabadell, durant el Black Friday. Autor: ACN.