Autor: M.Tornel.

El pitjor mes per l’atur en dos anys… i sense comptar els ERTOs

  • L’atur registrat queda ara a nivells del mes d’abril de 2018 a Sabadell. 
  • Les xifres estadístiques no computen els ERTOs com atur registrat. 

L’atur registrat va pujar el mes de març en 460 persones a Sabadell, segons les dades conegudes aquest dijous 2 d’abril. La dada situa ara la desocupació en 12.858 persones a la ciutat. Un salt enrere de gairebé dos anys en només un mes. I sense tenir en compte que el pitjor d’aquesta crisi, ara en forma d’ERTO, no es compta a efectes estadístics.

Les dades publicades aquest dijous no inclouen les persones afectades per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació. Una ordre ministerial de l’any 1985 no considera els afectats per un ERTO dins la classificació d’atur registrat. Per tant, almenys per ara l’efecte per mesurar les conseqüències de la pandèmia de coronavirus en el mercat laboral són parcials, i curts.

I tot i el maquillatge les dades de març són negatives. L’atur registrat ha pujat a Sabadell en 460 persones i ara se situa en 12.855 el número d’aturats a la ciutat. L’atur ha pujat un 3,7 per cent en un mes. És la pujada més alta de l’atur registrat en un sol mes a Sabadell des d’agost de l’any 2017, quan la desocupació va créixer en 573 persones. L’agost de 2019, fa set mesos, també va pujar de forma similar, en 455 persones.

 

La pujada de l’atur més alta en el que va de segle XXI a Sabadell va ser al gener de l’any 2009, en ple crac del 2008. En un mes el número d’aturats va pujar en 1.108 persones. Al mes següent ho va fer en 864. Que pugi el número d’aturats al voltant d’un miler de persones al mes té, per tant, a Sabadell aspecte dramàtic. Caldrà veure l’abril d’aquest 2020.

Un salt enrere de dos anys

L’increment total d’aturats no sembla tan notable ara com es podia esperar. A Terrassa, per exemple, ha pujat sensiblement més (686 persones). Però si es té en compte que la desocupació ja portava molts mesos baixant de forma lenta a Sabadell, o fins i tot creixent en els primers mesos d’aquest 2020, ara el número d’aturats és el major que hi ha a Sabadell des de fa gairebé dos anys. El mes d’abril de 2018 la xifra va ser de 13.026.

Durant aquests dos anys, la xifra d’aturats ha anat oscil·lant a Sabadell al voltant dels 12.000 i 12.500. Ara s’acosta més de nou als 13.000. I això, com s’ha dit sense comptar els ja cèlebres ERTOs. N’hi haurà un bon grapat tant d’empreses de serveis i comercials com d’empreses industrials. S’estima que a Espanya dos milions de persones estan dins d’un ERTO.

 

Increment del 5 per cent al Vallès Occidental

El Vallès Occidental tanca el mes de març amb 52.680 persones desocupades. L’atur augmenta un 5,2% respecte al mes de febrer (2.619 persones aturades més). L’increment intermensual de l’atur és el més elevat de tota la sèrie històrica comarcal. En comparar amb l’any anterior, el saldo és d’un increment de 2.308 persones, un 4,6% més. El creixement interanual de l’atur a la comarca assoleix xifres similars a les registrades durant la fase de crisi.

Foto portada: oficina del SOC, a l’Eixample. Autor: M.Tornel.