Eduardo Fernández, portaveu del Comitè de Vaga de Correus a Sabadell. Autora: J. Ramon

El portaveu de la Vaga de Correus: “després de dos mesos Correus ni admet que té un problema”

50è dia de vaga. Fa gairebé dos mesos que 12 carters de la Unitat de Repartiment número 4 de Sabadell es manifesten amunt i avall per visibilitzar la seva queixa: Correus necessita més personal, especialment a la zona nord, i ha de prioritzar el servei públic (notificacions) abans que el privat (paqueteria). Els vaguistes van traslladar el cas de la UR 4 a l’Ajuntament i també al Parlament, però ni uns ni altres tenen cap novetat.

Eduardo Fernández és el portaveu del Comitè de Vaga de la UR 4. Fa 17 anys que treballa a l’empresa encarregada d’entregar el servei postal a Espanya, Correus, i denuncia que els carters no estan proporcionant un servei públic. En aquesta entrevista Fernández explica què està passant a la UR 4 i quines respostes estan rebent per part de les administracions.

Quin va ser el detonant que els va impulsar a començar una vaga total i indefinida?
El detonant va ser l’actuació per part de la prefectura. Nosaltres ja portàvem pràcticament dos anys amb una escena extremadament precària, un ambient laboral molt dolent on havíem d’assumir molta feina perquè no hi havia contractació. Però va arribar una nova directora que va fer-ho explotar tot: va actuar de manera irregular i va tenir una actitud dèspota i autoritària.

En quin sentit?
En el sentit que ens van obligar a assumir uns números de feina inassumibles. Amb la prefectura d’abans, hi hauria pogut haver un diàleg; però a partir de l’arribada d’aquesta persona van començar les amenaces per escrit: partes disciplinaris que posaven en qüestió la nostra professionalitat per protestar i per no arribar als números que ells volien.

A banda de la sobrecàrrega de feina, actualment quines són les condicions dels treballadors de Correus?
L’empresa té una política de retallades de personal de manera estructural. Tota la gent que es jubila o marxa de les oficines es cobreix amb contractes temporals i contractes que no tenen la durada que han de tenir per ser una plaça fixa altre cop. A més, normalment aquesta contractació no és estable fins que vingui una altra persona, sinó que, a la pràctica, la feina s’assumeix entre els carters que quedem. En general, la política de l’empresa és eliminar places a llarg termini, però a través d’un ERE encobert.

Aquesta és una de les qüestions que volen que s’investigui judicialment, entre d’altres. Podria concretar quines irregularitats hi ha més i quan van començar?
Tot va començar l’agost del 2020, quan aquesta persona va començar fent una substitució de l’anterior cap fins que la van col·locar a dit. Després, l’acumulació de notificacions i la falta de personal van derivar a una pràctica d’irregularitats per alleugerar la feina.

Cada notificació ha de tenir dos intents d’entrega i ella es va saltar el procediment i només en va fer un. A més, per fer-ho va suplantar la identitat de la persona que estava substituint; però és impossible que una persona que està de baixa faci cap entrega. Nosaltres vam estar atents, vam detectar-ho i vam denunciar-ho als sindicats: no només es va saltar el procediment, sinó que a més ho va ser de manera irregular. D’alguna manera volia falsejar la realitat de la UR 4.

Quina repercussió té pels veïns totes aquestes deficiències del servei postal?
La conseqüència directa a nivell de barri és que els veïns dels districtes postals 08206 i 08207 no reben el correu. Durant aquest mes i mig que portem de vaga ens hem trobat amb molta gent que està esperant certificacions, cartes del metge, de l’ERTE… però les notificacions no els estan arribant perquè no hi ha efectius. Abans ja arribava tard, però ara directament no arriba res de res. A més, com que els pocs efectius que hi ha els dediquen a la paqueteria per fer front a les reclamacions que tenen, la zona nord de Sabadell es queda sense correu ordinari.

La seva aturada encara agreuja més la falta de personal a la UR 4. De 17 carters, que segons denuncien ja eren pocs, 12 estan de vaga total i indefinida. Com s’ho estan fent els cinc companys que queden?
Què està passant a la UR 4? Que s’estan dedicant a seleccionar paqueteria de gent que està trucant i fent reclamacions. El poc personal que tenen es dedica a seleccionar els paquets que tenen una reclamació econòmica i els estan trucant perquè vagin a l’oficina a rebre el correu; els paquets en aquest cas. Per tant, si tu estàs esperant alguna cosa que no té res a veure amb una compra per Internet, ni faran l’esforç per buscar-te ni faran l’esforç per portar-te’l a casa. Fins que no facis la reclamació econòmica, no t’arribarà la carta que estàs esperant.

Com es posarà al dia tot aquest cúmul de feina que ha de gestionar la seva oficina?
Això es posarà al dia quan l’empresa posi els efectius que necessita, 26 carters, més personal extra almenys fins que es torni als volums habituals. Sense una contractació de sis persones extra, la UR 4 no es podrà posar al dia. Però com més temps passi, pitjor.

La primera, i última, reunió amb l’alcaldessa va ser el 7 de maig. Aleshores Marta Farrés va comunicar que s’havia posat en contacte amb el president de Correus per traslladar-li les vostres queixes. Hi ha novetats?
Cap novetat. Nosaltres creiem que l’Ajuntament pot fer molt més perquè sabem que té contacte directe amb el president de Correus, que és una persona afiliada al Partit Socialista. D’alguna manera creiem que la responsabilitat de l’alcaldessa, com a representant dels sabadellencs, va més enllà del que pugui fer la bona voluntat. Hauria de tenir una mica més d’incidència perquè és un tema important i realment creiem que pot fer més. A més, tot i que això ja és un altre tema, hem retret a l’Ajuntament que no es manifestin públicament sobre el tema. Entenem el seu silenci com una absència de suport.

El cas de la UR 4 també va arribar al Parlament. La diputada d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, i el diputat de la CUP, Xavier Pellicer, es van comprometre a portar el cas a Madrid. Hi ha arribat?
En aquest sentit sí que s’han mogut perquè vam poder anar al Parlament gràcies a la CUP. Vam parlar amb diferents grups polítics, però novament ens vam trobar que el PSC va tenir una resposta molt laxa i freda sobre aquest tema. A diferència de la CUP, de Junts, d’Esquerra i dels Comuns, el Partit Socialista no ens va donar suport i ni tan sols va estar amb nosaltres quan vam fer la roda de premsa. Això ens fa pensar que realment els que estan més ben posicionats per donar una solució al problema, no s’estan movent el que s’haurien de moure. La CUP i ERC van instar al president de Correus a comparèixer al Congrés dels Diputats per justificar perquè no es pot contractar el que nosaltres hem demanat.

I els sindicats què hi diuen a tot això?
Des d’un primer moment, els dos sindicats majoritaris de Correus (CC.OO i UGT) no han donat suport a la nostra vaga. És un fet que ens sorprèn perquè nosaltres justament demanem una reivindicació que comparteixen tots els treballadors de Correus arreu del país. Al principi, UGT fins i tot ens va recomanar no fer vaga. Una decepció més, vaja.

S’han sumat més carters?
Sí, una companya, aquest mes. Ara mateix som el 80 per cent dels carters que estem en actiu. També s’han sumat carteries d’altres municipis de Catalunya i Espanya, com Terrassa i Reus.

Gairebé dos mesos de vaga total.
De fet tenim el rècord de la vaga més llarga d’Espanya. Hi va haver una vaga de 60 dies, però no era total. Realment no era el nostre objectiu allargar-ho tant, confiàvem que al cap d’una o dues setmanes l’empresa ja actuaria. Però ha quedat demostrat que Correus ens sorprèn constantment. El fet d’haver deixat sense correu a 70.000 veïns també demostra que Correus és irresponsable perquè després de dos mesos no ha sigut capaç d’admetre que hi ha un problema a Sabadell i cal arreglar-ho. La prepotència és tal que consideren que no han de moure ni un dit.

Dos mesos de vaga i dues nòmines perdudes. Com esteu subsistint els 13 carters?
Gràcies a la caixa de resistència. Hem perdut el sou de dos mesos i part de la paga extra, però per sort gent de tota classe ha col·laborat econòmicament amb la causa: des de particulars que han donat entre 5 i 50 euros -bé, de fet, hi va haver una persona que ens en va donar 1.500- fins a altres entitats, associacions de veïns, el sindicat CGT i algun partit polític (de qual no diré el nom) que també ens ha donat diners. Tot el que es recapta es reparteix entre els vaguistes.

Foto portada: el portaveu del comitè de vaga de Correus a Sabadell, Eduardo Fernández. Autora: J. Ramon