Fira Cambra Comerç Sabadell. Autor: David B.

La primera fira Vallès Treball Jove ofereix 140 llocs de feina

La primera fira Vallès Treball Jove de Sabadell ha posat 140 ofertes de feina per a joves sobre la taula. Els 230 inscrits han tingut l’oportunitat d’assistir a tres tallers per a preparar les entrevistes laborals i després ho han posat a la pràctica en una de les 23 empreses que hi han estat presents.

Vallès Treball Jove és el darrer projecte del Programa Integral de Cualificación y Empleo (PICE). L’objectiu d’aquesta Fira és agilitzar el mercat i facilitar l’accés dels joves de Garantia Juvenil al món laboral. A dos quarts de deu, la Cambra de Comerç ha obert les portes a 230 joves d’entre 16 i 29 anys per oferir-los tres tallers formatius i una entrevista ràpida amb una empresa.

“Fa quatre mesos que estic apuntada a Garantia Juvenil i encara no m’han notificat ni una oferta de feina” lamenta Diamela Irala, una noia de 26 anys. “Vaig estudiar Batxillerat i després vaig cursar una FP, però tot i això no he aconseguit trobar feina” afegeix.

La Diamela, igual que la resta de joves inscrits al Vallès Treball Jove, ha rebut un conjunt de consells pràctics per tenir èxit en una entrevista de feina. Els tres tallers han fet èmfasi en la presentació, l’actitud i la marca personal dels candidats. Davant de 140 llocs de treball disponibles, els joves tenen l’esperança d’obtenir resultats després de la jornada d’avui.

“Tinc bones sensacions d’aquesta entrevista. Els he vist predisposats i molt oberts” assegura Montse Romeo, una noia de 19 anys. “És la primera entrevista que faig des que em vaig apuntar a la Garantia Juvenil – fa un any i escaig – i els consells que ens han donat al taller Entrevistes ràpides: connecta, convenç i fes-te inoblidable! m’han resultat molt útils” reconeix la jove.

Dels 15 joves entrevistats, 9 tenen el títol d’un curs de Formació Professional (FP), tres han acabat el Batxillerat i dos no s’han format més enllà de l’ESO. Tanmateix, el currículum acadèmic no és determinant en les entrevistes ràpides de feina de la Fira de l’Ocupació. Segons el director de l’Àrea d’Assessoria, Producció i Formació de la Cambra de Comerç de Sabadell, Joan Valls, “les empreses busquen tant perfils sofisticats com bàsics”.

Trobada entre Cambra i empresaris. Autor: David B.
Trobada entre Cambra i empresaris. Autor: David B.

Les 140 vacants de la Fira corresponien a consultories o a Empreses de Treball Temporal (ETT). Totes 23 empreses tenen dificultats per trobar candidats que encaixin amb el seu perfil professional i, per això, han decidit provar sort en aquest encontre entre oferents i demandants de feina. L’encarregat de l’empresa de neteja LoraGrup (Castellar del Vallès), Francisco Caballero, admet que “els joves d’avui en dia no busquen feines de neteja, sinó que prefereixen moure’s pel sector tecnològic o administratiu. Tanmateix, avui tenim 70 persones interessades en ocupar una de les nostres vacants”. Malgrat la diversitat de sectors als quals pertanyen les empreses, totes es troben en la mateixa situació.

“La teva bona presencia, amabilitat i competència en la venda marquen la diferència” exposa l’oferta de treball de Mercadona. Com bé han remarcat les encarregades dels tallers – Marta Navarreta, Carol Isla i Helena Casas – la marca personal és la clau per tenir èxit en el mercat laboral. La formació i especialització en l’ofici és una de les parts incloses en els contractes laborals. Per això, la majoria dels llocs que s’oferien avui al Vallès Treball Jove no requerien experiència prèvia.

La jornada ha acabat amb un sorteig d’un altaveu bluetooth i una càmera 360 graus. Empreses i jovent valoren positivament la funció de la Fira de l’Ocupació. Joan Valls aventura que l’any que ve hi haurà una segona edició i s’intentarà ampliar les seves dimensions.

Foto portada: Fira Cambra Comerç Sabadell. Autor: David B.