Foto portada: treballadores de l'empresa Òptima, aquest dimarts a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.

Canvien els contractes, no les queixes: protesta del personal de neteja dels equipaments

Una trentena de treballadores de la neteja dels equipaments municipals s’han concentrat aquest migdia a les portes de l’Ajuntament per protestar per les seves condicions laborals. Les treballadores s’han reunit amb l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i tinenta d’alcaldessa de Recursos Humans, Montserrat González. Asseguren que alguns punts del contracte prorrogat recentment estan sent incomplerts per l’empresa que gestiona el servei, Òptima.

Segons explica la representant sindical Antonia Maqueda i portaveu de les concentrades “hi ha aspectes de l’actual plec que l’empresa no està complint”. Es queixen de la tradicional precarització d’aquestes feines, amb jornades laborals de poques hores.

“Es va acordar que les persones amb jornada laboral curta poguéssim assumir més hores a mesura que altres persones deixessin de treballar”, assegura. Maqueda concreta que la mitjana d’hores laborables és inferior a cinc hores al dia i, per tant, el sou és molt “precari”. També la cotització, molt important per la jubilació, més encara quan la mitjana d’edat de les treballadores és prou elevada.

“Sortim al carrer perquè des del setembre hauríem de posar en pràctica que les companyes comencessin a assumir més hores però això no s’està duent a terme i Òptima ho ha paralitzat des de fa un mes. No podem seguir així. A més, tenim molts problemes: errors i equivocacions a les nòmines, el comitè té molt poca informació…”.

Òptima té 300 treballadores a Sabadell, segons assegura Maqueda. Al llarg de la història, les treballadores de la neteja han passat per diverses empreses (Servicios Semat, vinculada a SMATSA, Ingesan, vinculada al grup OHL, o Valoriza, de Sacyr). Fins i tot entre 2015 i 2019 el contracte va ser trossejat en tres parts i gestionat per tres empreses diferents. “Però sempre cau en mans de multinacions”, diu Maqueda. Des de l’any 2019 l’oferta es va integrar en un gran lot, que gestiona l’empresa Òptima, també una gran empresa.

Les treballadores s’han concentrat a les portes de l’Ajuntament. Posteriorment han estat rebudes per l’alcaldessa de Sabadell, i la tinenta d’alcaldessa Montse González, que han pres nota de les seves reivindicacions i s’han compromès a tornar-se a veure d’aquí a unes setmanes.

Empresa pública o gestió directa

D’altra banda, Maqueda obre la porta a una històrica reclamació del servei: que la gestió de la neteja dels equipaments municipals deixi d’estar en mans d’empreses privades i passi a ser assumida per una empresa pública com Vimusa o Promoció Econòmica o fins i tot que l’Ajuntament assumeixi el servei a través de la gestió directa.

Foto portada: treballadores de l’empresa Òptima, aquest dimarts a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.

Comments are closed.