Foto portada: els regidors Navarro, Ferràndiz i Berlanga, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Fira Sabadell acollirà una trobada comarcal sobre Formació Professional a l’abril

L’Ajuntament concentrarà l’orientació als estudiants que volen fer Formació Professional en una fira de tres dies que es farà a mitjans d’abril a Fira Sabadell. El consistori vol prestigiar la Formació Professional, que té uns bons índexs d’inserció laboral en temps de crisi i encara elevats índexs d’atur.

La fira es dirà ‘Apropa’t a l’FP’ i permetrà en un sol espai accedir a tota l’oferta de Formació Professional del Vallès Occidental. “Una mostra de capitalitat”, assegura el primer tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga.

S’hi faran xerrades sobre 79 cicles formatius de 21 famílies professionals, ponències educatives i laborals, un espai de diàleg amb representants de 50 empreses i 17 centres de formació i d’idiomes. A més, hi haurà un espai d’orientació personalitzada i un servei d’informació sobre autoocupació. La fira es farà els dies 19 i 20 d’abril, més centrada en els instituts i alumnes de quart de Secundària, i també el dissabte 22 d’abril, més dirigida a adults, famílies i aturats. L’entrada és gratis però per assistir a les ponències caldrà inscripció prèvia, que es podrà fer a partir del 3 d’abril. El programa està perfilat, però encara no s’ha tancat del tot.

L’executiu municipal recorda que els estudis de Formació Professional tenen un alt grau d’inserció laboral i que, a escala europea, els cicles formatius de grau superior són equivalents a l’educació universitària. A la fira hi prendrà part Promoció Econòmica (Vapor Llonch i Centre de Formació Cal Molins), que ofereixen cursos a les persones de més de 16 anys que es volen formar o reciclar. En aquest sentit, el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, assenyala que “l’atur encara és molt elevat” mentre que les empreses necessiten personal qualificat. Navarro manté que cal reduir l’atur juvenil i també el dels majors de 45 anys mitjançant facilitats per acreditar les seves capacitats.

Estratègia ‘Sabadell Orienta’

El quatripartit d’esquerres ha presentat així mateix la nova estratègia municipal ‘Sabadell Orienta’, que vol coordinar la informació que rep l’alumnat sobre els estudis postobligatoris. La idea és unificar els criteris que, per exemple, reben als equipaments educatius, escoles d’adults, a l’Oficina d’Atenció Jove o a altres dispositius. “El jovent necessita tenir una orientació ben clara i unificada”, assegura la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz.

L’objectiu final és reduir l’abandonament escolar prematur i prestigiar la Formació Professional, en segon terme durant anys en oposició a l’educació universitària. S’estima que un de cada cinc joves d’entre 18 i 24 anys amb l’ESO no continua amb els ensenyaments més enllà dels estudis obligatoris. L’objectiu marcat per la Unió Europea és arribar a una xifra del 15 per cent d’aquí a tres anys. En aquest sentit, l’artista Nel·lo C (abans Nel·lo Caramelo) ha enregistrat un videoclip per fer arribar als més joves la importància de la formació. S’està elaborant i es difondrà per les xarxes socials. Es presentarà definitivament el 22 d’abril en el marc de la Fira ‘Apropa’t a l’FP’.

Sense orientació universitària

D’altra banda, l’Ajuntament ha confirmat que les tradicionals trobades d’orientació universitària del casal Pere Quart no es fan aquesta primavera. Segons fonts municipals, les universitats prefereixen derivar l’alumnat a les seves pròpies jornades de portes obertes. “On hi havia la necessitat era la Formació Professional i per això l’hem reforçat”, palesa Berlanga.

Foto portada: els regidors Navarro, Ferràndiz i Berlanga, aquest dijous. Autor: J.d.A.