El Gremi d’Hostaleria reclama els sopars

El Procicat ha aprovat unes noves restriccions que entraran en vigor dilluns 8 de març arreu de Catalunya. Els principals canvis són pel sector de la restauració, pel que s’eliminen les franges horàries diürnes. Bars i restaurants podran obrir ininterrompudament de 7.30 hores del matí a 17 de la tarda. Això sí, tot continua igual pel que fa a la franja nocturna. Segueix prohibit servir sopars; només es poden fer per emportar o recollir al local.

La restauració de Sabadell no ha quedat satisfeta amb l’ampliació dels horaris, tot i que la considera un pas endavant. El president del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell, Jordi Roca, creu que “tot el que sigui guanyar en hores d’activitat és benvingut”. Però, en converses amb aquest digital, ha explicat que tem que les noves hores d’activitat permeses no donin “cap tipus de plus” als restaurants.

“Són hores intempestives, en què la gent ni menja ni beu. Això no és econòmicament rendible”, ha remarcat. “També és cert que sempre va bé poder ampliar l’horari perquè la gent no s’hagi de concentrar a les mateixes hores. Que puguin triar i estar més estones”, ha continuat.

Roca ha explicat que els restaurants estan sobrevivint gràcies a l’hostaleria “necessària”, que correspon a les persones que demanen un esmorzar abans d’anar a treballar o que fan un menú a l’hora de dinar. Però la que realment beneficia els restauradors, l’hostaleria “d’oci”, s’ha perdut. I ho ha fet precisament per la falta de sopars, que eren l’escenari més comú de les trobades amb els amics per fer petar la xerrada després de la feina o de les cites en parella.

“No entenem que no es puguin fer sopars. És el que més mal ens fa. Si el toc de queda és a les 22 hores, per què la gent no pot fer un berenar-sopar abans de marxar a casa?”, es pregunta el president del Gremi. “Sabem que això no pot ser cap festa. Però entre una festa i morir professionalment, hi ha d’haver una proporció”, ha argumentat.

“No és cap secret”, per Roca, que els ajuts que arriben de les administracions “han estat penosos”. Considera que, si la restauració ha de tancar, cal que l’administració se’n faci càrrec. És a dir, que “si t’obliguen a tancar, t’abonin el que perds”. Però davant l’evidència a aquestes alçades que això no serà així, la restauració no té altre remei que “fer un esforç”. Més aviat un sobreesforç “que ja s’està allargant massa”.

“Molt soroll per no res”

Amb aquest refrany castellà ha descrit Roca la situació dels professionals. “Som gent que aguantem molt, ho fem molt bé, ens queixem molt però no fem mal”, ha dit. Però “la necessitat, a vegades, et fa sortir al carrer”. Tanmateix, no es planteja una acció unitària de la restauració de Sabadell, perquè les que fan “són conjuntament amb les altres entitats” que els abracen.

Ha destacat que el Gremi de Restauració de Sabadell pertany a una federació més àmplia d’àmbit català que ha qualificat com “un grup de força”. Ha assegurat que estan directament en contacte amb el Govern i que, de fet, han estat els que han aconseguit aquesta ampliació. Per això confia que la continuïtat d’aquestes “xerrades” amb el Govern els permetin avançar cap a la reobertura total. “Seguim batallant”, ha conclòs.

Un 20 per cent de la restauració, tancada

De moment, aquest és el balanç del Gremi a Sabadell. Segons Jordi Roca, un 20 per cent de la restauració ja ha tancat definitivament i un altre 20 per cent s’ho està plantejant. Per tot això, “l’hostaleria està molt preocupada i enfadada”. Si actuessin com “persones individuals”, haurien fet “més coses”. Però quan formes part d’un agrupament com aquest, segons Roca, cal “negociar, parlar, i esperar que acabi això”. Mentrestant, “l’estat d’ànim dels restauradors és penós”. Els que ho volen lluitar, estan demanant crèdits a llarg termini. Per retornar d’aquí a dos o tres anys. I els que no estan disposats a còrrer el risc, “tanquen”.

Segueix-nos a Telegram:

  • SegueixiSabadella Telegram clicant el bànner oAQUÍ.

Comments are closed.