Nova trobada entre els agents econòmics i representants del govern municipal. Si prèviament s’havia abordat la gestió de la sequera o la implantació encara pendent de la Zona de Baixes Emissions, ara s’ha centrat en com potenciar la indústria. Els agents econòmics han demanat exprimir al màxim les possibilitats de sòl industrial que hi ha a la ciutat, amb un terme municipal notablement més petit i amb menys percentatge de sòl industrial que municipis de l’entorn.
L’actual govern (PSC+Junts) ja ha fet retocs recentment en la planificació urbanística per encabir més sòl industrial. Fa uns mesos es va aprovar un canvi d’usos al Polígon Industrial de Can Roqueta que augmentava el terreny industrial. La tramitació per flexibilitar els usos de l’11 per cent de les hectàrees dels polígons industrials del riu Ripoll va rebre llum verda – en fase inicial- al ple del passat dilluns. El Portal Sud, la primera fase del qual s’està ultimant, ha de millorar les connexions del Polígon Industrial Sud-Oest. I hi ha terrenys planificats i lliures encara a Sant Pau de Riu-sec i molts metres a Can Gambús.
Pla Director?
L’executiu de Marta Farrés es va comprometre al març a traçar un full de ruta pels polígons industrials, en un acord al que també es va sumar Sabadell En Comú Podem, a l’oposició (més info: ‘Els polígons tindran un full de ruta‘). El tinent d’alcaldessa Lluis Matas va assegurar llavors que abans de 2027 hi haurà Pla Director dels polígons d’activitat econòmica. La trobada amb el món econòmic d’aquest dimecres en podria ser un primer pas. Els agents econòmics creuen que es pot esprémer més el planejament per posar al mercat parcel·les industrials de qualitat.
“Recuperar la indústria com a font d’activitat econòmica i competitivitat com a generadora de llocs de treball és una de les línies fonamentals d’acció que tenim”, assegura l’alcaldessa, Marta Farrés.
Es dona per fet que la indústria és més estable, i per tant menys volàtil, que altres sectors, com el comerç, la construcció, l’hostaleria o el turisme. Els sous i les condicions laborals també són més altes a nivell general. Com la capacitat tractora de les empreses industrials, generalment més grans i amb més impacte en el territori que altres serveis.
S’estima que Sabadell té uns 60.000 metres quadrats de sòl industrial públic. En els darrers temps, Sabadell ha atret la central de la filial espanyola de Toyota Material Handling, que va deixar Santa Perpètua per instal·lar-se a Sant Pau de Riu-sec, que també ha d’acollir la fabricació de nanosatèl·lits Celestia.
“Volem una indústria neta, que ens aporti progrés i feina de qualitat i per això estem impulsant accions per facilitar la implantació d’empreses. I aquestes reflexions les volem fer de la mà del teixit econòmic i social, que és qui coneix millor la realitat del sector i les seves necessitats”, assegura el tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica, Lluís Matas.
A la trobada, que s’ha celebrat dimecres al saló del Teatre Principal, hi han acudit representants de l’executiu municipal i també del Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC), Petita i Mitja Empresa de Catalunya (PIMEC), la Cambra de Comerç i Indústria, la Fundació per la Indústria i l’Associació per l’impuls de l’Àrea del riu Ripoll, entre altres.
Foto portada: un moment de la trobada d’aquest dimecres al Principal. Autor: Ajuntament.