Xavier Armengol (Schneider): “la pandèmia és una oportunitat d’or per digitalitzar-se”

Schneider Electric és una multinacional fundada a mitjans del segle XIX a França a dia d’avui opera en un centenar de països i té 135.000 empleats. En els darrers anys s’ha convertit en una empresa que facilita la transició digital i cap a la sostenibilitat a les indústries. “L’empresa més local de totes les empreses globals”, segons el seu vicepresident d’indústria a Espanya i Portugal, Xavier Armengol.

Aquesta tardor Armengol protagonitzarà un programa de tres sessions organitzat per la Fundació per la Indústria per posar en contacte les grans empreses industrials que operen a Catalunya amb les pimes industrials catalanes. Comencen dilluns a la tarda i seguiran el 23 de novembre i el 16 de desembre, sempre per via telemàtica.

Quines objectius es marca en aquestes tres sessions?
Volem que el sector industrial sigui un motor econòmic i per això ens posem a disposició per ajudar la pime a transformar-se. És bàsic crear un bon ecosistema que posi tot l’entorn industrial en contacte i així potenciar els millors valors que pot aportar cada tipus d’empresa. Des d’Schneider Electric tenim la millor tecnologia i el millor equip humà per habilitar la pime a fer aquesta transformació.

Quines aliances poden teixir les grans empreses industrials com la seva amb les pimes per la digitalització?
Les pimes han de saber que no estan soles davant aquesta revolució. Els podem aportar tecnologia habilitadora per fer la transformació. La pime ha de créixer, ha d’innovar. I la innovació empreses com la nostra els podem ajudar a fer-la més de pressa perquè podem oferir solucions paquetitzades que directament poden implantar dins el seu negoci i fer un pas substancial i ràpid dins la transformació de l’empresa. La nostra missió és ajudar a agilitzar la transformació de la pime.

Vostè representa un conglomerat nascut al primer terç del segle XIX però que viu un gran moment 200 anys després. Quan i com va començar l’aposta per la revolució 4.0, la digitalització o l’anomenada o internet de les coses per exemple per potenciar l’automatització industrial?
Som un clar exemple d’empresa que s’ha transformat al llarg de la història sabent adaptar-se als canvis tecnològics. A l’inici érem una empresa sinometal·lúrgica, després especialistes en electricitat, després vam afegir el control industrial i ara liderem la transformació de l’electricitat amb control industrial a la digitalització i la sostenibilitat. Ens estem convertint en líders en la transformació digital i la transició energètica. I a més els dos factors a la vegada. És el nostre factor diferencial: aportem solucions al mercat i ens transformem en aquests dos eixos.

Des d’aquesta posició, com definiria la digitalització de la indústria catalana o espanyola?
S’estan fent passos però encara anem una mica retardats.

Costa trobar una aposta decidida per la digitalització. Necessitem que sobretot la pime industrial creixi per fer-se més sostenible econòmicament i energèticament. Les pimes haurien d’incrementar la seva intensitat tecnològica, que té molt a veure amb la productivitat. Hem de ser més productius per ser més sostenibles a llarg termini. Hem de ser més innovadors i aportar més al mercat global, on competim amb empreses de qualsevol lloc del món. Per tant la innovació ha de ser un eix principal. I hem d’aprofitar l’ecosistema: no ho hem de voler fer tots sols.

Empreses com la nostra estem per donar suport a la pime en la seva transformació tant en la digitalització com en la sostenibilitat de forma àgil.

Sovint les petites i mitjans empreses diuen que si haguessin de muntar el negoci de nou ho farien al 100 per cent segons aquests criteris. Però que la transició des del model actual fins al 4.0 és molt costosa i difícil quan no impossible. Què els diria?
Part del que volem explicar a les jornades és que la transformació i la digitalització de la indústria catalana passa per diferents etapes i és un procés.

El primer és pensar des de la direcció de l’empresa: cal tenir una estratègia digital. Tot comença per aquí. Un cop fet aquest pas, implantar la tecnologia sovint no comporta inventar res i es pot començar amb una prova de concepte o de valor que mostri com el canvi és viable. No són molt costoses i es poden fer a poc a poc. Cal treure’s la por a canviar perquè en l’entorn digital és possible avançar ràpid i de forma progressiva sense grans inversions inicials.

Tot comença per dissenyar una estratègia i després ja hi ha tot un ecosistema que facilita començar el procés.

Quins efectes pot tenir el canvi de sistema en el mercat de treball? La digitalització pot comportar una reducció de les plantilles?
Digitalitzar-se comportarà un increment del valor del treballador i més productivitat. Farà més sostenible i més resilient l’empresa al futur.

Ara mateix és més arriscat no transformar-se perquè pot suposar que a llarg termini l’empresa no sigui sostenible i es perdin llocs de treball. Tenim claríssim que la digitalització de les empreses industrials catalanes i la sostenibilitat energètica és la clau per fer de la indústria un eix de creixement de futur.

Estem al mig d’una pandèmia global. Quins efectes pot tenir en aquest procés de digitalització industrial? El fa més necessari o dins d’un context de gran incertesa els pot fer frenar?
La digitalització ens dona una oportunitat d’or per entendre que hem de poder operar les nostres indústries i negocis d’una forma 100 per cent remota i això només es pot fer a través de la digitalització. Ens hem d’adonar que els processos s’han de tenir pensat per ser resilients a qualsevol tipus de situació com la que està passant. Tenim l’oportunitat d’entendre que si no som eficients amb el que fem tampoc serem sostenibles a llarg termini. I també una gran oportunitat per entendre que la sostenibilitat energètica, dins l’entorn de costos energètics tant alts, és clau pel futur de la nostra indústria. És a dir, estem en una oportunitat única i per això és el moment de fer aquests transformacions.

Foto portada: el vicepresident d’indústria d’Scheneider Electric a Espanya i Portugal, Xavier Armengol. Autor: cedida.

Comments are closed.