Foto portada: vista aèria de la fàbrica adquirida per Formació i Treball. Autor: cedida.

Una fundació d’inserció social compra una fàbrica de 30.000 metres i donarà feina a 250 persones

JDA/SFAI patrocina la secció d’economia.

La Fundació Formació i Treball, vinculada a Càritas Diocesana de Barcelona, ha comprat una nau de 30.000 metres al polígon Molí de la Potassa de Sabadell, entre la carretera de Castellar i el riu Ripoll, per dur-hi a terme un projecte d’economia circular vinculat a la inclusió social i al tèxtil que donarà feina a 250 persones abans del proper estiu. La inversió és de 10 milions d’euros.

Segons un comunicat emès per la fundació, la planta ha d’esdevenir un dels principals centres a Espanya de tractament tèxtil, i la més gran del sud d’Europa gestionada per una entitat social. La nau té més de 30.000 metres quadrats i permetrà augmentar fins a 20.000 tones a l’any el volum de roba gestionada per l’entitat, que recull de forma selectiva el 32,5 per cent de tot el residu tèxtil generat a Catalunya.

La Fundació Formació i Treball destina a la gestió del residu tèxtil la principal activitat laboral que ofereix a persones en risc d’exclusió social. Porten 30 anys de trajectòria, des de la seva fundació l’any 1992. Amb la nova planta s’engegarà el centre “més gran i avançat del sud d’Europa” gestionat per una entitat de l’economia social. La nau estarà al màxim rendiment el proper estiu i l’entitat preveu crear 250 llocs de feina per a persones en itineraris d’inserció. S’unificarà a Sabadell la feina que ara es fa a Sant Esteve Sesrovires, Constantí i Sant Adrià del Besós. L’empresa es dedica a recollir roba usada, triar-la, classificar-la per al reciclatge i premsar-la o embalar-la.

Economia circular i roba de segona mà

La directiva europea sobre els residus i la llei estatal de residus i sols contaminats per una economia circular obliga els estats a comptar amb uns objectius específics de reutilització i reciclatge que suposarà un impacte a tot el sistema productiu i a recollir de forma selectiva el residu tèxtil abans de l’1 de gener de 2025. En aquest sentit falten plantes de gestió de residu tèxtil a Espanya per processar el volum que es recollirà i donar resposta a la demanda que es preveu que hi hagi de roba reciclada. En aquest sentit, la venda de roba reciclada, o de segona mà, en molts casos de la mà d’entitats socials, està creixent a ritmes del 15 per cent anual.

Fundació Formació i Treball

La Fundació Formació i Treball tindrà 25 botigues pròpies abans que acabi aquest any i set corners en hipermercats Alcampo. La fundació es va crear l’any 1992 de la mà de Càritas Diocesana de Barcelona. En aquest temps ha atès 46.000 persones amb un model d’economia circular i ha entregat a 112.000 famílies aliments, roba o mobles domèstics.

Foto portada: vista aèria de la fàbrica adquirida per Formació i Treball. Autor: cedida.

Comments are closed.