Preocupació del sector industrial per les restriccions d’aigua derivades de la sequera. Aquest dimecres s’ha reunit per primera vegada en aquesta legislatura la Comissió de Transició Ecològica de la Cambra de Comerç, que ha posat sobre la taula els problemes que tenen les empreses per arribar als nivells d’estalvi marcats per la Generalitat. “La indústria fa anys que està treballant en reduir el consum d’aigua al màxim, els deures ja els hem fet i les inversions també”, reivindica Josep Moré, directiu de TEXFOR (Confederació de la Indústria Tèxtil).
La gestió de la sequera continua generant debat i aquesta vegada ha estat el sector econòmic qui ha alçat la veu. La Cambra de Comerç de Sabadell reclama mesures per minimitzar l’impacte de les restriccions en la indústria. També denuncia la manca de previsió per part de l’administració, amb inversions insuficients en infraestructures hidràuliques al llarg de la darrera dècada.
“Què ha previst l’administració per a aquelles empreses i comerços que hagin de reduir la seva activitat normal per reduir el consum d’aigua al 25 per cent? Preveu compensar les pèrdues a les quals s’enfronten i la caiguda de l’activitat econòmica?”, qüestiona l’ens.
La sessió consultiva ha estat presidida per Eulàlia Planes, CEO de Dispur. Com a representant del sector tèxtil ha estat convidat Moré, que ha recordat les dificultats econòmiques que arrossega el sector degut a la crisi financera, la pujada de preus de l’energia i la irrupció de la Covid-19. En aquest context, i davant la pèrdua de competitivitat, ha demanat flexibilitat en les restriccions i ajudes per renovar les màquinaries.
“Si l’empresa no té els recursos per fer això es veu obligada a disminuir torns de treball, desplegar ERTOs o anar-se’n a altres països. Estem posant la indústria contra les cordes”, assenyala.
L’acte ha comptat amb la presència de Lluís Jordan, director general d’Aigües Sabadell, que ha realitzat una exposició sobre el treball que fa la ciutat per aprofitar l’aigua regenerada. Fa unes setmanes que es va presentar el projecte per ampliar-ne la xarxa de distribució, tot i que encara estan pendents de canvis legislatius que permetin optimitzar tota la quantitat que es genera. “La voluntat és que en un futur sigui molt mes fàcil connectar-se a l’aigua regenerada per a qualsevol tipus d’indústria”, ha afegit Eloi Cortés, tinent d’alcaldessa, que parla de la necessitat d’un “gran canvi estructural” per aconseguir dependre menys del sistema Ter-Llobregat i abaratir costos.
Foto de portada: Jordan, Planes i Aymerich, durant la jornada. Autor: Jordi M.
Pingback: Preocupació a la Cambra per les restricc...