“La innovació és poder i marca el desenvolupament d’un país”

JDA/SFAI patrocina la secció d’economia.

En un món cada cop més digitalitzat on la intel·ligència artificial (IA) està present en el dia a dia, l’experta en innovació i tecnologia Àurea Rodríguez explica el perquè la innovació és vital i com impulsa el creixement d’un país. La ponència s’enmarca dins la jornada ‘El Vallès Industrial’, un esdeveniment que ha reunit aquesta setmana múltiples empreses del sector industrial de la comarca.

L’autora del llibre Antes muerta que analógica explica com la innovació forma part de dos dels tres pilars fonamentals que mesuren la competitivitat al món. És un valor en el qual es fixen tant països, empreses i organitzacions per mesurar el seu grau de creixement. “La innovació és contínua i està en constant evolució”. Fa especial incís en la necessitat d’invertir i d’innovar en la indústria productiva, ja que és la que crea llocs de treball i aconsegueix una millora en el creixement de tot el teixit productiu.

Seguidament ha explicat com la innovació no ve sola, no només consta d’una inversió, sinó que també ha d’anar guiada d’una estratègia, que l’acompanyi de tecnologies sostenibles, IA i biotecnologia. “Aquestes eines han patit un fenomen de convergència i s’han convertit en fonamentals pel sector i per la societat”.

Els casos de la Xina i Dinamarca

Posa sobre la taula el cas de la Xina, líder en el sector tecnològic gràcies a la seva estratègia “Innovated of China“. Un ecosistema tecnològic finançat per l’administració pública que té com a vanguarda el desenvolupament de la tecnologia mòbil, la biotecnologia i les telecomunicacions. Com bé titula Rodríguez, “la innovació és poder”.

No obstant, destaca el paper de Dinamarca en ser la primera potència mundial en impulsar la tecnologia sostenible. Per la seva banda, Europa té un ecosistema industrial molt primerenc anomenat STEP (Plataforma de Tecnologies per Europa) per agilitzar la digitalització i la transició ecològica, però encara està lluny del xinès.

Estan en perill les nostres feines?

Rodríguez també ha volgut desmentir el mite que la IA destruirà llocs de treball. Posa com a exemple Corea del Sud. Explica que és el país amb més implantació d’intel·ligència artificial i els llocs de treball s’estan mantenint, ja que, en comptes de fer la funció de substitució, “aprenen d’ella i l’utilitzen com a eina per treballar”, en paraules seves.

Un altre aspecte que analitza són les cares visibles de les empreses més grans, des d’Apple i Microsoft als Estats Units fins a Huawei i Samsung de Xina i Corea del Sud. Tots estan dirigits per homes, per tal cosa hi apareix el conegut fenomen “d’escletxa tecnològica”. Segons dades de la pròpia Àurea Rodriguez, només el 15 per cent de la inversió en start-ups estan liderades per dones. “Les dones tenen més problemes a l’hora de rebre la inversió ja que és un sector en el qual els homes tenen el protagonisme”.

Foto de portada: Àurea Rodríguez durant la ponència. Autor: Albert P

Comments are closed.