Jordi Molins, president Oficina del Centre

Jordi Molins (Oficina del Centre): “Ara toca invertir al Centre”

El vicepresident de la Joventut Atlètica de Sabadell, Jordi Molins, vinculat a la botiga Sport Molins de la Rambla, ha estat escollit recentment nou president de l’Oficina de Dinamització del Centre. En aquesta entrevista Molins explica els seus plans per aquesta entitat.

Molins agafa el testimoni de Joan Marcet, exdiputat socialista a Madrid i president de l’Oficina des de l’any 2004. El nou president es centra inicialment en la reforma del Passeig i en pressionar perquè s’acceleri i assegura que a llarg termini cal plantejar un Centre urbà com el, d’entre altres, Terrassa o Granollers. Això vol dir sense cotxes travessant les principals vies urbanes.

Què i que fa l’Oficina del Centre de Sabadell?
És una associació de moltes entitats amb coses a dir respecte el Centre. Entitats culturals, esportives, socials, partits polítics, entitats empresarials o comercials… Tot un grup d’entitats de Sabadell que es mouen pel Centre formen aquesta oficina de dinamització per ser un interlocutor en qualsevol tema que hi hagi sobre aquesta zona. Ara estem molt centrats en el tema urbanístic però ens hem d’ocupar de moltes altres coses.

Vostè arriba després de 9 anys de presidència de Joan Marcet, un conegut polític socialista local, que ha estat al Congrés dels Diputats. Vostè en canvi està vinculat al món de l’esport.
Sóc comerciant però molt vinculat a l’atletisme, sóc el vicepresident de la JAS. Marcet portava nou anys, que són molts. Hem d’agrair la feina que ha fet. Ell és molt conegut. Jo no ho sóc tant, i això té una part negativa i una positiva, que és que no tinc cap vinculació política amb ningú. Vinc a treballar pel Centre.

Jordi Molins, president Oficina del Centre de Sabadell
Jordi Molins, president de l'Oficina del Centre de Sabadell. Autor: J.d.A.

Quina és la seva primera prioritat?
Es tracta de fer entendre els que treballen en la reforma del Passeig, que són l’Ajuntament, els grups polítics municipals, la Fundació Bosch i Cardellach que el que toca és acabar de fer el projecte del Passeig i accelerar els processos. La fase 1 de les obres està en marxa. La plaça de l’Àngel s’està acabant i el Passeig va endavant. Vindrà la fase 2, fins la plaça Doctor Robert, que volem accelerar el màxim possible.

El projecte presentat per l’Ajuntament i pactat amb la Fundació Bosch i Cardellach els satisfà?
Creiem que va ben enfocat. S’han fet aportacions que milloren el projecte inicial. El debat s’ha d’acabar quan abans millor i els tràmits polítics també. Demanem que es vagi el més ràpid possible per enllaçar les obres d’una fase i de la següent.

Quina informació tenen en aquest sentit?
Que hi haurà un període entremig on tots els tràmits no estaran acabats. Falta entrar unes bigues al subsòl i els forats ja es podran començar a empetitir i això permetrà que es pugui treballar en la superfície.

És el principal repte, la urbanització del Passeig. Però quins més es plantegen?
L’Oficina del Centre ha de reforçar les comissions d’Urbanisme, Comerç, Cultura o altres. Hem de buscar que siguin representatives realment i tinguin presents totes les tendències. Volem sentir més opinions sobre un tema i generar debats. Per altra part, estem en un procés de repensar-nos una mica perquè no és fàcil mantenir una oficina així a nivell de finances.

Com es financen?
A través d’empreses patrocinadores i entitats promotores.

Molins, al Raval de Dins, aquest dimecres. Autor: J.d.A.
Molins, al Raval de Dins, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

Quin pressupost tenen?
Al voltant de 40.000 euros a l’any. Trobar empreses es cada cop més complicat i és un dels temes que volem consolidar. Hem de preveure que puguin sortir problemes a mig termini. Però un tema que ens preocupa molt és la gestió del Centre urbà de Sabadell. Al Parlament de Catalunya estava a punt d’aprovar-se un projecte sobre gestions de centres urbans en base a un model que funciona bé a Europa i Estats units. Hi ha col·laboració público-privada que fa que tothom contribueixi en els debats ciutadans però també en el sosteniment econòmic. Seríem l’entitat perfecte per treballar en aquest tema ja que estem junts i presents tots els que tenim coses a dir.

Sobre la crisi, hi ha una certa al Centre a dir que la Rambla manté o incrementa el seu atractiu però que la resta de vies estan en clara caiguda: carrer Sant Antoni, Passeig, Tres Creus, Via Massagué… Què es pot fer per evitar que l’activitat es concentri en un sol punt?

És veritat que la Rambla, en aquests moments, funciona bé (situant-ho en el context general de la crisi). És un dels eixos que es manté. No el podem perdre. La Rambla ha de ser el nucli a partir del qual creixi una altra vegada el comerç al Centre.

El carrer de Gràcia també funciona bé però és cert que el Passeig no. És evident la causa. El Passeig, que era una via d’obligat pas, ara ja no ho és i la gent passa per altres carrers, com el de Gràcia.

Primer cal acabar les obres i a partir d’aquí s’anirà estenent el bon funcionament de la Rambla cap al Passeig o la Via Massagué. Tot el Centre amb les obres acabades revifarà. El potencial hi és i la ciutat és una gran ciutat.

Una de les interpretacions que s’han fet és que tant l’ajuntament encapçalat per l’alcalde Farrés com el de Manuel Bustos en base a invertir als barris per cohesionar la ciutat a la llarga ha acabat comportant una degradació al Centre. Com ho veuen?

Hi ha ciutats que han apostat més pel Centre del que ho ha fet Sabadell. És veritat que gràcies a l’aposta pels barris som una ciutat ben cohesionada. Va haver-hi un moment que calia apostar per la cohesió social. Però ara ja estem bastant cohesionats. Torna a ser el moment d’invertir en el Centre, tenint en compte que no invertim per la gent del Centre sinó que aquesta zona és de tota la ciutat. Que el Centre funcioni fa que Sabadell funcioni.

La gent passeja per aquí, visqui o no visqui. És patrimoni de tots. Que funciona beneficia a tothom.

Quin model de Centre plantegeu com a model a seguir?
Sabadell té uns problemes de mobilitat importants. Fer un Centre sense cotxes és un objectiu a llarg termini…

És possible?
Potser no de manera immediata perquè pot generar problemes de mobilitat importants. Però sí és cert que hi ha carrers de vianants que han funcionat bé.

Quins?
El carrer de Gràcia funciona bé. La zona de la plaça del Gas, en canvi, no tant. Encara no s’ha generat gaire activitat.

Hem d’anar pensant que un dia o un altre haurem d’anar traient els cotxes. A Terrassa en alguns llocs ha funcionat molt bé. La gent s’ha d’acostumar a anar als llocs sense cotxe. I els comerciants també ho van entenent. Limitar l’ús del cotxe no els perjudica tant com podien pensar fa anys.

En els propers dies hi ha iniciatives com la Nit de Compres o la ruta Destapa’t. També hi ha iniciatives com la Nit dels Museus… Serien exemples a seguir en aquests temps de crisi?
La crisi passarà un dia o un altre però aquestes activitats ens demostren que tenim gent amb iniciativa a Sabadell que no es queda dins els negocis esperant que vingui la gent. Totes aquestes iniciatives ens encanten. És el camí. Tot el que sigui generar activitats i fer que la gent trobi coses a fer és molt bo i a més fa que vingui gent de fora de Sabadell. Tenen tot el nostre suport.

Foto portada: Molins, al Raval de Dins. Autor: J.d.A.

One Comment