Foto portada: el registrador de la propietat número 2 de Sabadell, Antonio José Muñoz, la imatge corporativa del bufet Repara tu Deuda, Bertín Osborne, el notari de la notaria de l’Eix, Alejandro Sáez, i l’advocat de l’Estat en àrea de dret penal i delictes econòmics, José Ignacio Ocio, durant la jornada de la Llei de la Segona Oportunitat a la Cambra de Comerç. Autor: Àlex Bello.

Bertín Osborne: “Als Estats Units la gent no té vergonya de dir que s’han arruïnat i demanar ajuda”

“Una nova vida és possible amb la Llei de la Segona Oportunitat”. Amb aquesta frase ha començat aquest dimecres la jornada a la Cambra de Comerç dedicada a la Llei de Segona Oportunitat i organitzada pel bufet d’advocats sabadellenc, Repara tu Deuda. A la xerrada, hi ha assistit, com a imatge corporativa del bufet, el cantant Bertín Osborne. L’objectiu de la xerrada, segons Repara tu Deuda, és donar a conèixer aquesta Llei de la Segona Oportunitat, que permet a les persones cancel·lar els seus deutes, i fomentar estudis i debats que contribueixin a la millora econòmica de les famílies al país, així com construir un pilar en què es puguin recolzar les persones amb problemes econòmics. 

El fet de poder cancel·lar els deutes a les persones físiques es recull a la Llei 25/2015. Tal com explica el bufet d’advocats, aquesta llei ja ha permès perdonar, durant els sis anys que porta vigent, més de 100 milions d’euros acumulats de deutes. No obstant això, assenyalen que s’enfronten amb dues dificultats principals: la desconeixença i desconfiança que hi ha al voltant d’aquesta llei, i la por de les persones a admetre o explicar que tenen deutes.

“És un fet que em porta sorprenent des que m’ho van explicar. Em sorprèn la falta d’informació que hi ha sobre aquesta llei, ja que molt poca gent la coneix. Als Estats Units, on he viscut més de 15 anys, la gent no té vergonya a l’hora de dir que s’han arruïnat i de demanar ajuda. Persones com Walt Disney o Steve Jobs ho han hagut de fer, i no és res dolent acudir a demanar ajuda, per això, animo a tothom que es trobi en aquesta situació a acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat”, ha assenyalat Bertín Osborne

A més, durant la ponència, han intervingut el registrador de la propietat número 2 de Sabadell, Antonio José Muñoz, el notari de la Notaria de l’Eix, Alejandro Sáez, i l’advocat de l’Estat en àrea de dret penal i delictes econòmics, José Ignacio Ocio. Les xerrades han servit per posar sobre la taula la llei des de diferents perspectives. Un dels punts transcendentals que s’ha tractat durant la jornada, ha estat el fet dels deutes de dret públic. Tot i haver-hi una sentència del Tribunal Suprem que afirma que els deutes públics també es poden perdonar, Ocio assegura que la Llei de la Segona Oportunitat no inclou els deutes de caràcter públic, i, per tant, no es poden cancel·lar. Tot i això, segons la seva opinió personal, la llei els hauria d’incloure.

“El Tribunal Suprem pot dedicar-se a interpretar lleis, però no a crear-les. Per això, aquest tribunal no pot legislar pel que fa a Llei de la Segona Oportunitat. És important remarcar que els diners públics serveixen, entre altres coses, per pagar els sous dels metges, policies, o bombers. No obstant això, crec que la tendència serà a incloure progressivament els crèdits de dret públic a la llei, perquè puguin ser perdonats. Crec que si no donem aquesta segona oportunitat, estem enterrant als deutors en l’economia submergida, si li imposes una càrrega perpètua, com ho és un deute impagable, estem provocant una mort civil, que a la llarga no beneficia a ningú”.

Tot i això, la llei té uns requisits, i no tothom es pot beneficiar d’ella. Tal com explica Sáez, ha de presentar-se una insolvència per part de la persona, que prèviament hagi estat aprovada, així com no haver sigut condemnar per delictes socioeconòmics en els darrers deu anys. A més, també s’ha de demostrar una intenció per part del deutor d’haver intentat arribar a un acord per negociar unes condicions que siguin compatibles amb les seves possibilitats per pagar els deutes. 

Els ponents preveuen que la llei canviï en els pròxims anys i que finalment la tendència sigui cap a ajudar “al més dèbil, als consumidors i als particulars endeutats”, perdonant així tant els deutes públics com els que no ho són. Un dels exemples reals de cancel·lació del deute recents, ha estat el del veí sabadellenc, José Antonio Higueras, que va cancel·lar un deute de 150.000 euros.

Més informació:

Foto portada: el registrador de la propietat número 2 de Sabadell, Antonio José Muñoz, la imatge corporativa del bufet Repara tu Deuda, Bertín Osborne, el notari de la notaria de l’Eix, Alejandro Sáez, i l’advocat de l’Estat en àrea de dret penal i delictes econòmics, José Ignacio Ocio, durant la jornada de la Llei de la Segona Oportunitat a la Cambra de Comerç. Autor: Àlex Bello.

Comments are closed.