Obres en crisi

La construcció pateix el pitjor semestre des de l’inici de la crisi

  • Del 12 per cent de treballadors total ocupats en el sector s’ha passat al 7 per cent.

  • Les perspectives de creixement no són molt esperançadores per al futur més immediat.

En els últims quatre anys, el sector de la construcció a Catalunya ha perdut, uns 200.000 llocs de treball directes i uns 165.000 treballs indirectes. Els analistes pronostiquen unes males perspectives per a la resta de l’any, essent, juntament amb el comerç, uns dels sectors més colpejats per la situació econòmica actual.

En el darrer trimestre d’aquest 2012, la construcció a Sabadell i al conjunt de la comarca ha experimentat la pitjor època des de l’inici de la crisi. A l’any 2008 l’índex de treballadors en el sector de la construcció a Catalunya era d’un 12%, caient fins a un 7% en l’any 2012.

A principis de l’any 2011 es pensava que el sector podia tenir una recuperació a partir de l’any 2013, tot i que els experts asseguren que la tendència seguirà a la baixa durant el proper any. Aquest anàlisi de la situació del sector de la construcció, és el que ha realitzat el president del Gremi de Constructors d’Obres de Sabadell i Comarca, Melquíades Garrido que ha afirmat:

Que la evolució del nostre sector està essent molt pitjor del que en un principi es pensava i no es veu a curt termini cap tipus de millora. Hem de seguir resistint i esgotar tots els mitjans que siguin necessaris estiguin al nostre abast per poder mantenir l’activitat professional.

Entrada a una obra. Foto: David B.

Moltes empreses del sector, tot i els esforços realitzats, s’han vist obligades a tancar les seves portes o realitzar importants ajustos de personal per a poder subsistir. Aquesta situació està fent que creixi de forma progressiva i fraudulenta l’economia submergida en el sector, fet que està ocasionat greus perjudicis en el sector de la construcció.