Foto portada. Juan Manuel Brito Arceo. Autor: J.d.A.

Brito Arceo: notorietat, deutes i segona oportunitat

Juan Manuel Brito Arceo no és un nom qualsevol per als aficionats del futbol que tenen més de 35 anys. Amb Díaz Vega, Andújar Oliver o Pajares Paz va formar part d’una generació d’àrbitres amb personalitat, bèsties negres del Barça de Johan Cruyff i Josep Lluis Núñez. Com sol passar amb els àrbitres la popularitat li va arribar d’un error. Unes vicissituds, més greus, el persegueixen des de fa 20 anys. Ara busca la sortida. Des de Sabadell.  

Xiular un penalti el 30 de desembre de 1989 en un Barça-Sevilla, mínim metre i mig fora de l’àrea, el va situar entre els àrbitres més odiats del Barça que es començava a gestar i després seria conegut com el Dream Team. Aquell dia el Barça va perdre 3-4 i el Camp Nou es va omplir de mocadors de protesta. El ‘penalti de Brito’, com va ser conegut, li va comportar estar més de tres anys sense xiular el club blaugrana.

Però, en general, el seu currículum com a àrbitre va ser prou destacable: el canari va ser àrbitre de Primera Divisió durant 13 temporades i va xiular partits internacionals una trentena de vegades. Va començar molt jove, però també va sortir de l’arbitratge abans de temps.

Què se n’ha fet de Brito Arceo?

29 anys després, què se n’ha fet de l’àrbitre canari? Doncs està arruïnat i “desesperat”, segons va explicar fa uns setmanes al Diario de Avisos. És usuari dels serveis socials de Santa Cruz de Tenerife, on va ser regidor entre 2003 i 2011 pel Partit Popular, i el seu pas per Gran Hermano VIP l’any 2005 no va ser prou profitós econòmicament per a saldar els deutes.

Brito Arceo arrossega un deute, que ha xifrat en 185.000 euros des dels anys 90, quan va fer arrencar dues empreses: Comercial Brito Arceo i Explotaciones Canary Brit. Cal sumar-hi interessos, que no ha precisat però no seran poca cosa perquè han passat molts anys. “Les empreses van durar diversos anys mentre jo arbitrava. Però no van anar bé. Vaig delegar la gestió en mans inadequades i el deute es va disparar”, ha assegurat aquest dimarts. A més, Brito assenyala:

“La situació de les empreses em va perjudicar com a àrbitre. La premsa va apretar molt i la Federació Espanyola em va convidar a deixar l’arbitratge”. Segons ha explicat davant premsa majoritàriament esportiva el llavors màxim dirigent del àrbitres, Victoriano Sánchez Arminio li va dir: ‘Brito, crec en tu però has de deixar d’arbitrar’.”Em van treure el que més estimava, l’arbitratge, i des de llavors he intentat anar pagant però mai me n’he acabat de sortir”, ha assegurat entre llàgrimes: “em sento maltractat pel món del futbol i trobo a faltar que el col·lectiu arbitral hagués tinguit amb mi una mica de solidaritat, una trucada d’anim”.

De tot plegat, dels seus deutes, en fa més de 20 anys, però l’ofec encara segueix malgrat el seu pas pel reality show de Telecinco o ser vuit anys càrrec públic del PP. No el deixa aixecar el cap.

“S’estima que hi ha quatre milions d’espanyols en una situació similar: fora del sistema per deutes, que no poden obrir un compte bancari, per exemple, que no entren en un circuit de normalitat. El cas de Brito pot ser una icona social: un empresari que arrisca de bona fe però les coses li surten malament. No podem estigmatizar el fracàs dels que obren amb bona fe”, ha proclamat l’advocat Daniel Vosseler, que portarà el seu cas.

Bosseler és un reconegut lletrat especialitzat en accidents de trànsit o negligències mèdiques. A més, es presenta a les municipals per Barcelona. “El de Brito serà el meu darrer cas abans de les municipals”, ha dit.

Però, què hi fa Brito Arceo a Sabadell?

El cas de l’èxarbitre canari que va fer embogir el Camp Nou ha estat captat com a icònic per una empresa amb seu a Sabadell especialitzada en la llei de Segona Oportunitat: Repara tu Deuda.

Segons el seu director general, Jesús Rico, 3.500 persones han demanat acollir-se a l’anomenada Llei de Segona Oportunitat però fins ara només hi ha hagut 60 exoneracions de deute. El 80 per cent les ha tramitades l’empresa sabadellenca. “Volem que el cas de Brito sigui significatiu: que es conegui, que se’n parli”, diu Rico. “Molts altres persones es poden veure reflectides en ell”, diu Vosseler. Brito Arceo, per la seva banda, puntualitza que tots els seus deutes són empresarials i no personals i que no té cap deute amb particulars: “el meu deute és amb els bancs”.

Foto portada: Brito Arceo, aquest matí. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.