Foto portada: Elís i Maranges, aquest dimarts. Autor: J.d.A

La patronal Pimec, optimista però expectant de cara al 2015

  • L’any 2014 va pujar la creació d’empreses i el número de treballadors autònoms.

  • El president, Francesc Elías, carrega fortament contra la desinversió municipal als polígons industrials.

La patronal Pimec Vallès Occidental va valorar dimarts les perspectives econòmiques pel nou any. El president, Francesc Elías, va mantenir que l’any 2014 van aparèixer alguns elements econòmics positius.

En va donar exemples el delegat territorial a la comarca, Miquel Martínez, que va apuntar la creació de 600 noves empreses (un 2,4 per cent més) o el creixement del número de treballadors autònoms en un dos per cent. L’any passat es van signar 70.000 nous contractes, tot i que la majoria van ser temporals. I ho continuaran sent, ja que encara hi ha molts interrogants sobre l’economia que frenen l’empresariat: “cal un fons nou per atendre les indemnitzacions perquè si no, no es contractarà de forma indefinida. Si les persones hem entès que no ens podem casar amb algú per tota la vida, tampoc ho farem amb un operari per molt bo que sigui”, va dir Elías, qui també assegura que la reforma fiscal del govern central ha “perjudicat la petita i mitjana empresa”.

Tot i la conjuntura més positiva, la patronal de les pimes no vol llançar les campanes al vol: “diuen que hi haurà una injecció de finançament a través del Banc Central Europeu però volem veure com arriba a l’empresa”, va dir Elías, qui va destacar en negatiu la caiguda en un 35 per cent dels fons per a crèdits ICO pel 2015. Així mateix, en una reclamació històrica, mantenen que caldria sancionar l’incompliment de la llei de morositat. “També demanem que es baixi el preu de l’energia si després volem ser competitius”. A escala local, lamenten “l’abandonament” dels polígons industrials, a excepció feta de les polítiques fetes a Sant Cugat, Cerdanyola i Rubí, l’anomenat triangle del coneixement.

Tenim els polígons deixats de la mà dels ajuntaments. Molt mal cuidats i molt mal senyalitzats. Sense asfaltar i amb naus abandonades. Amb unes connexions a internet tan dolentes que a vegades ens fan fer el ridícul si mantenim reunions via Skype amb clients o proveïdors”, va reconèixer Elías, qui acaba: “paguem IBI o IAE però no sabem on se’ls gasten. Segurament en festes majors o en posar pistes de gel al Nadal”.

A escala política, asseguren que davant el cicle electoral obert (eleccions municipals, autonòmiques i a les Corts Generals) són neutrals tot i que enviaran les seves reclamacions a totes les formacions polítiques.

El president de PIMEC Comerç, Jaume Maranges, i el president de Pimec Joves Empresaris Vallès Occidental, Xavier Núñez, han valorat l’actualitat de les seves branques. Maranges es va mostrar contrari a les noves implantacions comercials mentre que Núñez va destacar la necessitat de plantejar als instituts l’autocupació com una sortida al món laboral.

Foto portada: Elís i Maranges, aquest dimarts. Autor: J.d.A