Ple sobre el préstec d'Hisenda, maig Sabadell

L’ajuntament demana 23 milions per eixugar la morositat de 2011

  • El Ple aprova demanar a l’Estat gairebé 23 milions a tornar en 10 anys.

  • L’Entesa assegura que les factures impagades ja superen a dia d’avui els 40 milions d’euros.

Com un annex del pla d’estalvi aprovat fa mes i mig, el Ple ha aprovat aquest divendres l’operació de préstec que ha de permetre als proveidors amb factures pendents de l’ajuntament cobrar la feina que ja han fet.

A canvi, el consistori serà controlat pel ministeri d’Hisenda i haurà de tornar el préstec a 10 anys, a un tipus d’interès encara incert, però que es mourà entre el 5 i el 7 per cent. L’objectiu és posar a zero el comptador de factures impagades l’any 2011.

Tot i així, l’Entesa per Sabadell ha assenyalat que durant el 2012 les factures impagades van pujant i que tot plegat ja suma més de 40 milions. Cap regidor l’ha contradit i la xifra llançada a l’opinió pública ha passat prou desaparcebuda al debat d’aquest divendres.

L'exposició del regidor Burguès, aquest divendres.
El ple municipal s'ha celebrat aquest divendres, de forma extraordinària.

L’ajuntament demana un préstec de 22,7 milions. Els destinarà als proveidors amb factures impagades a 31 de desembre de 2011. A canvi, es compromet a portar una disciplina comptable que serà fiscalitzada des del ministeri d’Hisenda. A la pràctica, implicarà pujades de taxes, com a les escoles bressol, escola Illa o Conservatori, retallades possibles de serveis a la plantilla municipal o a les biblioteques, i altres ajustos interns.

Com tots els ajuntaments que han pujat al pla, haurà de pagar uns interessos que se suposaven al voltant del 5 per cent, però que encara no estan del tot concretats. Alguns grups parlen del 7 per cent i altres que estaran entre el 5 i el 7 per cent.

PSC i PP uneixen el seu vot a favor del préstec

Demanar el présctec s’ha aprovat amb els vots a favor del govern del PSC, amb el suport del Partit Popular, que ha tornat a escoltar molt bones paraules per part de l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos. La resta de l’oposició s’ha abstingut. Tots han convingut que els proveidors han de cobrar. Mentre Esquerra Unida ha assenyalat que a la ciutat ja no governa Bustos sinó Rajoy, Iniciativa per Catalunya s’ha mostrat preocupada pel futur de la plantilla municipal. L’Entesa ha recordat que el volum d’impagats continua creixent malgrat que han pujat els impostos i les taxes municipals, com l’Impost de Béns Inmobles. CiU ha assegurat que els sacrifics d’avui són conseqüència de la mala gestió passada i de no haver reconeguts els problems a l’hora.

Per la seva part, el portaveu popular, Esteban Gesa, ha defensat l’acció del govern central per donar liquiditat als consistoris i “descarregar el volum d’impagats que tenen els empresaris”.

En els seus torns, el regidor d’Economia, Ramon Burguès, ha tornat a recordar els impagaments de la Generalitat cap a l’ajuntament, a qui responsabilitza de la gran majoria de factures impagades. Ha assenyalat que la prioritat del govern és mantenir els serveis públics a la ciutat i ha dit que la ciutat no està hipotecada: “si no demanéssim aquest préstec sí que estaríem hipotencant el nostre futur”. Així mateix, ha demanat a CiU que es responsabilitzin i assumeixin que estan governant el país i que el propi president Mas està demanant pujar taxes per mantenir serveis.

Un moment del ple d'aquest divendres.
Un moment del ple d'aquest divendres.

El portaveu de CiU a Sabadell s’ha mostrat, al ple i en altres espais (veure article d’opinió publicat a iSabadell), a favor de tancar serveis a la ciutat si l’ajuntament no els pot mantenir. “S’han gastat més de cinc milions en la Ciutat de la Música i estan fent tres centres cívics en el districte menys poblat de la ciutat (districte VII: Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou)”, ha dit. Burguès ha contestat que el que molesta a CiU és que “es faci un element singular, com el nou centre cívic de Torre-romeu, fora del centre de la ciutat”.

Bustos ataca Rossinyol

L’alcalde, Manuel Bustos, ha tancat el debat, amb atacs a Convergència. S’ha mostrat desconcertat per l’actitut de Rossinyol, de qui ha dit “no ha superat les eleccions municipals”, ha dit que té “moltes ocurrències algunes de les quals no val la pena ni comentar” i li ha demanat reflexió perquè estan “perjudicant el món local”.

Perspectives de futur

Amb la votació, l’ajuntament demana el préstec per pagar els proveidors. A canvi, rebrà 22,7 milions d’euros. No se sap encara quant haurà de tornar, ja que això depèn del tipus d’interès que s’apliqui i el ministeri d’Hisenda no ho ha anunciat. Segons ha assenyalat el regidor Burguès, un pla d’estalvi intern va permetre quadrar els números l’any 2010. Amb aquest préstec demanat ara, es posaran al dia els impagats del 2011. Però, sense recuperació econòmica a la vista ni nou model de finançament local, les factures del 2012 s’aniran apilant als despatxos municipals.

Comments are closed.