Foto portada: un dels estands, aquest matí. Autor: Ajuntament de Sabadell.

L’auge de l’Economia Social i Solidària es dóna cita a Fira Sabadell

Fira Sabadell acull divendres i dissabte la primera Fira de l’Economia Social i Solidària del Vallès amb més d’una trentena d’expositors per donar visibilitat a aquest sector. La Fira està dividida en dues jornades, la primera més informativa i d’intercanvi de coneixements; la segona jornada tindrà protagonisme el Comerç Just, ja que es celebrarà la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica.

En el marc d’aquest fira, s’ha celebrat, durant la primera jornada, una nova troba de la quarantena de municipis que treballen en la creació de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària.

Economia Social i Solidària

L’Economia Social i Solidària, segons Rosa Nuñez, responsable de Responsabilitat Social Corporativa i Economia Social en l’Ajuntament, és aquella economia en contraposició al capitalisme. Una economia pensada a tenir cura dels ciutadans, del medi ambient i basada en la igualtat d’oportunitat, la transparència i una democràcia interna. Per aquest motiu, segons Nuñez, s’englobaria dins d’aquesta economia la banca ètica, el comerç just, els centres d’inserció social i el consum ecològic i de proximitat.

Aquest sistema econòmic està en creixement, tot i que té certes limitacions. És necessari per a la seva implantació que la ciutadania col·labori per aconseguir el canvi de sistema. Des de l’ajuntament de Sabadell es desenvoluparan campanyes de sensibilització sobre el Consum Responsable, tot i que ja existeix una assessoria d’Economia Solidària que es realitza els dimecres al Casal Can Capablanca i un Mapa del Consum Responsable.

Comerç just, ecologisme i ajuda social

Entre la trentena d’expositors de la fira està Remenant les cireres, una cooperativa de consum ecològic i de proximitat que es dedica a proveir a diferents compradors productes ecològics, de proximitat i de Comerç Just. És una associació que funciona des de l’any 2011 i que han vist com el consum responsable ha augmentat. Consideren que és oportú aquest tipus de menjar i de comerç per desenvolupar una societat més sostenible i coherent amb el medi ambient.

L’Associació Per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) és una de les altres expositores a la fira. ADENC és una associació que es dedica a treballar la terra seguint un sistema ecològic des de l’any 2003. Desenvolupen campanyes de conscienciació a través de cursets sobre com fer agricultura tradicional, xerrades i, fins fa uns anys, també feien una tasca d’ensenyament d’aquesta agricultura a col·legis. Estan veient com la societat vol menjar més sa i consumeix productes ecològics perquè és més responsable amb el medi ambient.




Les entitats d’inserció social i ajuda social també entren dins de l’economia social i solidària perquè es vol una igualtat i tenir cura dels ciutadans. Grandalla és una entitat sense ànim de lucre que ofereix serveis a persones amb discapacitat. És una cooperativa de consumidors i que té com a objectiu oferir serveis de qualitat i no enriquir-se. L’organització ofereix suport a les persones amb discapacitat per desenvolupar activitats d’oci, com per exemple, acompanyar-los al cinema o al teatre.

Trobada de Municipis

La tercera tinent d’Alcalde, Marisol Martínez, i el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, han presentat la trobada de la quarantena de municipis que participen en la Xarxa de de Municipis per l’Economia Social i Solidària. La tinent d’alcalde ha afirmat que aposta per l’Economia Social i Solidària perquè és necessari un sistema que tingui una deriva més social. Navarro ha informat que l’objectiu de l’ajuntament és el cooperativisme i també impulsar polítiques per canviar el tipus de sistema econòmic. Desitgen un sistema més responsable i transparent. Segons Navarro, es volen aconseguir aquests objectius a través de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària.

En la primera jornada de la Fira de l’Economia Social i Solidària s’han fet propostes per reflexionar sobre el marc estratègic que ha de seguir la Xarxa de Municipis. Tot i així, s’ha d’acabar de desenvolupar el projecte per així constituir la Xarxa de Municipis en el primer trimestre de 2017.

La primera Fira d’Economia Social i Solidària i, segons la tinent d’alcalde, “la primera de moltes més”, tanca les seves portes dissabte a la nit després d’una jornada dedicada al comerç just.

Foto portada: un dels estands, aquest matí. Autor: Ajuntament de Sabadell.

Comments are closed.