Les dones cobren un 20 per cent menys que els homes a Sabadell

Les dones han patit un 25 per cent més d’atur respecte als homes aquest octubre a Sabadell. Per contra, les que treballen cobren 5.400 euros menys cada any respecte als seus companys. Per tant, en comparació amb els homes, és com si les dones treballessin gratuïtament des de l’11 de novembre fins a finals d’any. Aquesta desigualtat es repeteix arreu del país, ja que la bretxa salarial a Espanya és del 15 per cent. No obstant això, Sabadell està per sota la mitjana del Vallès Occidental, on aquesta xifra s’eleva fins al 23 per cent. 

La bretxa salarial a Sabadell és del 20,71 per cent, segons el darrer informe del Consell Comarcal. Això es tradueix en una diferència de 5.400 euros anuals entre els homes i les dones que realitzen una mateixa feina. Aquesta, però, no és l’única discriminació per sexe que es dóna al món laboral. El 63 per cent dels contractes temporals que es van signar l’any 2019 a les múltiples empreses de la ciutat, corresponen a dones. En canvi, més de la meitat dels contractes a jornada completa estaven signats per homes.

En èpoques convulses, les dones acostumen a ser les més perjudicades. En la crisi financera del 2008, el treball precari va créixer en relació amb les dones i, en la mateixa línia, l’atur per gènere ha anat a l’alça des de llavors. Aquest any, aquesta xifra s’enfila fins al 27 per cent a Sabadell. El mes passat, per exemple, les dones van patir un 25 per cent més d’atur que els homes. Per si la situació no fos prou crítica, enguany el sector on més dones s’han contractat, i amb diferència, és el que pertany a les activitats sanitàries i serveis socials; un dels col·lectius més explotats i fatigats durant la pandèmia. Tot això segons les dades de l’Observatori Comarcal.

#JoTreballoGratis

Per tots aquests motius, la Unitat General de Treballadors (UGT) vol denunciar totes aquestes discriminacions amb la campanya #jotreballogratis.

“És la manera més visual de representar la bretxa salarial. No obstant això, també és la més difícil d’eradicar, ja que fa quatre anys que impulsem aquesta campanya i no millorem més que unes dècimes”, lamenta la responsable d’igualtat a la UGT del Vallès Occidental, Montserrat González.

Des de la UGT exigeixen mesures més contundents i l’obligatorietat de les auditories salarials en totes les empreses per erradicar aquesta discriminació.

Foto portada: Una dona entrant a l’oficina del SEPE a Sabadell. Autor: M. Tornel.

Comments are closed.