El portaveu d'ERC i exalcalde, Juli Fernàndez. Autor: David B.

L’IBI i l’IAE pujaran un 1,5 per cent al 2018 a Sabadell

L’Ajuntament congelarà l’any vinent bona part dels impostos i taxes municipals. Tot i així, els principals en quant a recaptació, l’IBI i l’IAE pujaran un 1,5 per cent, i la taxa de residus es veurà modificada aplicant-hi la tarificació social, amb una dotzena de trams diferents en funció de la renda familiar.

Fins ara la taxa de residus es liquidava en funció del número de persones empadronades a un habitatge, i en relació al valor cadastral de l’immoble. Ara s’afegirà un tercer factor, la renda familiar, amb la qual cosa es pagarà en base a les tres variables. A més, si fins ara calia sol·licitar la tarificació en funció de la renda familiar, ara s’aplicarà per defecte. I si fins ara hi havia cinc trams de renda, ara s’amplien fins arribar a la dotzena. Per exemple, les famílies amb tres membres o més amb ingressos inferiors a 14.341 euros estaran ara exemps de la taxa de residus.

En quant a la resta de tributs, en els principals s’aplicarà un increment linial de l’1,5 per cent. És a dir, l’Impost de Bens Immobles, l’Impost d’Activitats Econòmiques. També a la zona blava i altres taxes més específiques. La taxa per la verificació d’ús anòmal de l’habitatge, que es va posar en marxa per inspeccionar els immobles sense ocupació, passarà de 455 euros a 671,51 euros, ja que els costos que han suposat els expedients ja tramitats han estat majors que la previsió inicial.

Congelació de preus

Altres impostos i taxes no veuran modificat el seu preu. En aquest bloc, hi ha l’ICIO (impost de construccions i obres), la plusvàlua, l’impost de circulació, la grua municipal, la taxa del cementiri o la taxa de caixers automàtics al carrer.

Ple extraordinari

La proposta del govern serà defensada aquest divendres al ple, que celebrarà una sessió extraordinària. De les ordenances fiscals (impostos, taxes i preus públics) en depèn després l’aprovació del pressupost municipal.

El pressupost creixerà un 1,35 per cent

La previsió presentada preveu passar d’un pressupost de 200,42 milions al 2017 a un de 203,14 l’any vinent, un increment de l’1,35 per cent. Es preveu incrementar els ingressos per impostos indirectes un 17,72 per cent (de 5,3 milions al 2017 a 6,24 l’any vinent). Les transferències corrent s’incrementaran un 8 per cent, acostant-se als 71 milions d’euros respecte els 65,66 milions d’aquest any. Les transferències de capital pujaran un 45,2 per cent, dels 5 milions als 7,26 milions previstos per l’any vinent

Foto portada: el tinent d’alcalde d’Economia, Juli Fernàndez, en el darrer ple. Autor: David B.