Mas-Colell: “la situació de les finances catalanes continua sent molt dolenta”

  • El BBVA preveu que es crearan 200.000 llocs de treballs a Catalunya entre els anys 2015 i 2016.

  • El conseller d’Economia assegura que el problema de Catalunya és “la manca d’ingressos”.

La jornada BBVA d’Economia i Perspectives ha deixat un balanç agredolç en la previsió futura. Així mentre alguns agents han posicionat el seu discurs en la recuperació macroeconòmica, altres han assegurat que hi ha molta feina per fer. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell (CiU) ha reconegut que la situació de la Generalitat continua sent “molt dolenta”. El responsable, al seu parer: l’Estat.

Minuts abans de l’inici de la jornada, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha lamentat que la recuperació de la recaptació de l’Estat no s’estigui traslladant a Catalunya i, en conseqüència, “la situació de les finances catalanes continua sent molt dolenta”. Mas-Colell manté que Catalunya no té un problema en l’excés de la despesa pública sinó ben aviat al contrari, en la manca d’ingressos. A nivell general, el conseller s’ha felicitat perquè el context econòmic és bo, a causa de la caiguda del preu del petroli o les polítiques d’estímul del Banc Central Europeu, mentre que el context estatal és de recuperació però amb el repte de crear llocs de treball. “No hi haurà recuperació fins que no s’absorbeixin els nivells d’atur”, ha dit.

Xavier Queralt, intervenint. Autor: O.Orriols.
Xavier Queralt, intervenint. Autor: O.Orriols.

Iniciada la jornada pròpiament dita, el màxim responsable del BBVA a Catalunya, Xavier Queralt, ha destacat la importància d’apostar per l’educació i el “capital humà”. Un concepte clau al voltant del qual ha girat la intervenció de l’economista Rafael Domènech, un dels responsables del seu servei d’estudis, qui ha aventurat que es crearan gairebé 200.000 llocs de treball a Catalunya entre 2015 i 2016. Així mateix, ha destacat la relació entre els anys d’educació i el Producte Interior Brut (PIB) per càpita: “l’evidència recolza que el capital humà és l’element determinant per a generar riquesa”. Així mateix, Domènech ha assegurat que el BBVA ha revisat les previsions de creixement a l’alça, mantenint-la en el 2,7 per cent per aquest any.

Domènech, en la seva ponència. Autor: O.Orriols.
Domènech, en la seva ponència. Autor: O.Orriols.

A continuació ha pres la paraula l’economista Antonio Argandoña (IESE Business School), qui ha destacat la necessitat d’enfocar la recuperació amb criteris socials. En primer lloc, recuperar l’ocupació, lluitar contra l’atur estructural (Espanya és el segon estat membre de la UE amb més atur de llarga o de molt llarga durada només per sota de Grècia), contra la temporalitat (Espanya al capdavant , només superada per Polònia) i contra l’abandonament dels estudis (l’Estat espanyol és el líder). En definitiva, cal reduir la desigualtat creixent que provoca un alt risc de pobresa. “Cal donar una dimensió social a la sortida de la crisi”, ha resumit.

Un cop acabades les dues ponències, s’ha iniciat un col·loqui amb el periodista Antoni Bassas, que ha presentat l’acte. El conseller Mas-Colell i el tinent d’alcalde de Presidència de l’Ajuntament, Josep Ayuso, han tancat un acte que ha tingut més de 400 assistents a l’Espai Cultura Sabadell, organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, una de les hereves de l’obra social de l’extinta Unnim.

Foto portada: el conseller d’Economia i Coneixement, atenent la premsa. Autor: O.Orriols. 

Comments are closed.