Deixar la seu històrica de Sabadell va ser “difícil i lamentable” però “necessari”, diu Oliu (BS)

  • El BS va perdre una fuita de dipòsits de 4.600 milions després de l’1-O. 
  • A finals d’any, però, els havien recuperat i incrementat en 700 milions més els dipòsits. 

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha negat en la comissió del Parlament que investiga l’aplicació de l’article del 155 que rebessin cap tipus de pressió del govern espanyol o la Casa Reial perquè traslladessin les seves seus socials fora de Catalunya. El president de BS ha garantit que el trasllat va respondre a una decisió “purament tècnica” i de “contingència”. En la mateixa línia, el president de Caixabank, Jordi Gual, ha assegurat que van prendre la “dolorosa” decisió per preservar la feina dels treballadors i els estalvis dels clients.

Tant Oliu com Gual han explicat que durant els dies posteriors a l’1 d’octubre van patir fuites de dipòsits per valor de 4.600 milions d’euros i d’uns 7.000 milions d’euros al Banc Sabadell i Caixabank, respectivament. Ambdós han advertit que aquella sortida de capital s’estava produint de manera “exponencial” i tot i que les entitats s’havien preparat per afrontar escenaris adversos no es podia donar continuïtat a una “incertesa” jurídica i econòmica.

Els dos dirigents bancaris han comparegut aquest dimarts a la comissió del Parlament que investiga l’aplicació de l’article 155 a Catalunya durant l’octubre del 2017 i per donar resposta a les preguntes plantejades per Catalunya En Comú Podem, la CUP, ERC i Junts per Catalunya. Ciutadans, el PSC i el PP no participen a la comissió.

Banc Sabadell. Autor: David B.
La seu històrica del BS, a al número 20 de la plaça Sant Roc. Autor: David B.

Primer ha estat el torn del president de Banc Sabadell, Josep Oliu, que després d’argumentar la sortida de l’entitat també ha relatat com va avançar la decisió que prendria el consell d’administració el 5 d’octubre d’abandonar Catalunya al vicepresident Oriol Junqueras i a l’aleshores president, Carles Puigdemont. A més Oliu ha assegurat que no tenia “cap coneixement” del decret del 6 d’octubre que aprovaria el govern espanyol per facilitar el trasllat d’empreses fora de Catalunya i ha subratllat que no tenia cap relació amb el llavors ministre d’Economia, Luis de Guindos.

Una decisió “difícil i lamentable” però “necessària”

Pel president de l’entitat, la decisió de moure la seu social –la corporativa continuava a Sant Cugat del Vallès i la històrica passava de Sabadell a Alacant- va ser “difícil i lamentable” però “necessària” per recuperar els saldos que havien sortit en poques jornades i ha dit que van optar per Alacant aprofitant la seu de la CAM, absorbida pocs anys enrere pel Banc Sabadell.

Oliu ha citat la “inquietud molt gran” entre els clients, sobretot les dates posteriors a l’1 d’octubre, i ha dit que va ser quan el dia 4 d’octubre el nivell d’alerta es va disparar. En aquest sentit, ha dit que el 57 per cent de les sortides de capital corresponien a clients catalans i el 43 per cent de la resta d’Espanya i ha negat que organismes públics espanyols fessin una retirada massiva de fons, ja que sobretot la fugida de dipòsits era de particulars i corporacions. A finals d’any, segons Oliu, el banc va poder revertir la situació i va registrar un increment de fons de 700 milions respecte a l’octubre.

Foto portada: el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, assenyalant amb el dit mentre parla amb el president de la Comissió d’Investigació de 155 al Parlament, Toni Morral. Autor: ACN. 

Comments are closed.