Foto portada: el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, i el president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich. Autor: J.d.A.

Oliu (BS) emplaça Sánchez a actuar conforme les “lleis del mercat” perquè hi ha “incerteses”

  • El president del BS emplaça el govern PSOE-Podemos a “esmerar-se molt” perquè hi ha “incertesa”. 
  • Oliu és optimista respecte al 2020, en fase expansiva de l’economia i menys incerteses.

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, emplaça el nou govern estatal a actuar conforme les “lleis del mercat” perquè “tots podem tenir els mateixos objectius però segons quines receptes es prenguin poden generar problemes”. Oliu assegura que “cal anar en compte perquè les forces del mercat sempre s’acaben imposant” i reconeix que el món econòmic veu el govern PSOE-Podemos amb dubtes. 

De forma indirecta i sense anomenar-ho inicialment, Oliu ha emplaçat el nou govern PSOE-Podemos a no sortir de l’ortodòxia. Just al contrari, d’aquí ve el comentari, del que va fer el govern mexicà d’Andrés  Manuel López Obrador, que va rebaixar el sou als grans funcionaris, l’elit intel·lectual i econòmica del país centreamericà, i va impedir el seu pas al sector privat durant 10 anys via incompatibilitat. La mesura va comportar tensions i recels. Molts alts funcionaris van plegar. “Crec que a Espanya no passarà” res similar, ha assegurat el president del BS en la conferència Perspectives econòmiques 2020 que ha pronunciat davant més de 200 persones a la Cambra de Comerç de Sabadell. Més endavant s’ha pronunciat més clarament:

“El nou govern comença amb un handicap perquè hi ha dubtes de com aniran les coses. Vol dir que shauran d’esmerar molt perquè hi ha incertesa”.

Sí mostra Oliu certa preocupació davant la situació del mercat de l’habitatge per la tendència “intervencionista” que poden emprar els governs, ja sigui limitant el preu del lloguer o amb mesures respecte les ocupacions. Oliu recorda que des del 2014 els preus van pujant, i per tant la crisi va acabar allà, però que ho han fet de forma “raonable”. I demana ser curós.

Reptes compartits, receptes diferents

Els reptes poden ser compartits, diu Oliu: envelliment de la població, canvi climàtic, increment de la desigualtat i digitalització. Les empreses i les administracions han d’actuar en aquesta línia, diu Oliu, perquè ja són preocupacions compartides. Però cal actuar conforme les lleis del mercat perquè “el mercat s’imposa”.

A nivell general, Oliu veu un 2020 optimista, a nivell internacional, i també a escala europea i espanyola. Menys inestabilitat en les guerres comercials entre Estats Units i Xina, menys maldecaps pel Brexit, que “no acaba mai” però ara està enfocat amb la majoria absoluta dels conservadors al Regne Unit. El preocupa la derivada que pugui tenir en el sector de l’automoció espanyol si hi ha mesures “proteccionistes”. La tendència serà a un major increment del Producte Interior Brut a escala mundial. Oliu emplaça les administracions a atacar ara el deute públic, encara al 96 per cent a Espanya perquè si arribés una altra crisi “es dispararia”.

Més de 200 assistents

La conferència Perspectives econòmiques 2020 ha congregat unes 200 persones a la Cambra de Comerç. És un acte tradicional, que fa Oliu des de fa dècades producte de l’especial vinculació del BS amb la ciutat de Sabadell. Ha estat la primera intervenció del president del Banc Sabadell al costat del nou president de la Cambra, Ramon Alberich. I també la primera conferència amb l’alcaldessa Marta Farrés, que ha assistit a la trobada com bona part dels portaveus municipals i un nombrós col·lectiu d’empresaris i representants d’entitats de Sabadell i el Vallès.

Foto portada: el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, i el president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich. Autor: J.d.A.