Optimisme a Sant Sebastià: “El bon tèxtil està de moda”

  • El Gremi de Fabricants celebra el seu patró, Sant Sebastià, amb ànims renovats.

  • El sector encara representa el 3,3 per cent del PIB industrial i dóna feina a 128.500 persones.

El Gremi de Fabricants de Sabadell, la històrica patronal tèxtil de la ciutat, ha celebrat aquest dilluns el seu patró, Sant Sebastià, amb més optimisme que els anys anteriors. “El tèxtil està de moda”, és una frase que s’ha escoltat en diverses ocasions i que exemplifica la voluntat de potenciar el rol del sector en el context de la teòrica recuperació econòmica.

La celebració de Sant Sebastià ha començat ambb una missa solemne. Però l’acte més important i seguit ha començat a les 19 hores, am una conferència-debat i la tradicional recepció als socis i convidats. El president del Gremi de Fabricants de Sabadell, Francesc Garcia-Planas ha destacat que hi ha “millors sensacions al sector” i ha destacat la millora de la productivitat. La institució gremial, amb més de 450 anys d’història, ha reconegut Víctor Fabregat per la seva trajectòria en el sector durant més de 40 anys, especialment al Centro de la Información Téxtil y de la Confección (CITYC). Fabregat ha recordat com va entrar al Gremi de la mà de Josep Maria Garcia-Planas i ha rememorat alguns dels canvis soferts al sector, la ciutat i el país en aquest temps.

Han canviat moltes coses però altres no han canviat tant. Hi havia un valors: superació, la feina ben feta… Durant un temps alguns d’aquests valors s’han deixat de bana perquè han sortit altres centres d’interès. Però ara veiem com amb la crisi actual la societat torna a mirar aquells valors tradicionals del tèxtil per a recuperar-los”.

Unes 200 persones han assistit a la recepció, entre ells representants polítics (alcalde, diputats i regidors), econòmics (patronals i sindicats), policials i diversos empresaris de la ciutat.

Un moment de la recepció. Autor: David B.

Prèviament a la recepció s’ha fet una taula rodona en la que s’ha debatut la situació del sector. La diputada al Congrés per CiU Inmaculada Riera ha destacat que “estem millor que fa un any” però creu que cal concretar un nou model de creixement econòmic amb un paper important per a la indústria. El president del Consejo Intertextil Español (CIE), Alejandro Laquidain, ha destacat que el tèxtil “és un sector acostumat a patir i cal dir que en aquesta crisi moltes pimes han fet tots els deures i fins i tot alguns que no eren per a ells” mentre que ha reconegut la importància de les exportacions: “les empreses ara exporten més, en part perquè no tenen altre remei”. El subdirector del diari Expansión, Martí Saballs, ha insuflat optimisme recordant per exemple “l’actual boom de la roba esportiva” ressumint-ho en la frase “el bon tèxtil està de moda”.

D’altra banda, el debat ha servit per posar sobre la taula altres reclamacions clàssiques de l’empresariat industrial, com la recuperació de la figura de l’aprenent o la reforma del sistema educatiu (“calen més llicenciats i graduats i més FP”, ha dit el catedràtic de la UAB, Josep Oliver). També un nou model industrial i canvis en la política d’energia a l’Estat.

El tèxtil, avui dia

Segons dades facilitades pel Gremi, a començaments d’any hi havia 8.471 empreses tèxtils a l’Estat. La majoria són pimes, que donen feina a més de 128.000 persones i venen uns 10.500 milions d’euros. El sector representa el 3,3 per cent del Producte industrial. El tèxtil català lidera el sector a Espanya, representant el 35 per cent del total estatal.

Comments are closed.