Rentadora nit

L’ordenança contra el soroll permet posar rentadores a la mitjanit?

L’entrada en vigor de les noves tarifes de la llum ha provocat càlculs estratègics per esmorteir al màxim l’impacte de la factura. Una de les mesures que han pensat moltes llars és posar el rentaplats, la rentadora o l’assecadora a la nit, quan surt més econòmic. El canvi d’hàbits ha aixecat polèmica entre el veïnat. Cal saber que a Sabadell no està permès “activar electrodomèstics sorollosos entre les 21 hores i les 8 del matí”. Però, aquesta normativa afecta les activitats domèstiques? Què vol dir exactament “electrodomèstics sorollosos”?

L’article 19.1 de l’Ordenança Municipal Reguladora de Soroll i de les Vibracions de Sabadell estableix el següent:

“Entre les 21 hores de la nit i les 8 hores del matí següent no és permès l’ús d’aparells domèstics sorollosos, instruments musicals, cants, reparacions de materials o canvi de mobles o qualsevol altra activitat que pugui pertorbar el descans aliè”.

La pregunta és: com se sap si una rentadora o un rentavaixella supera els decibels permesos en horari nocturn? No hi ha una única resposta. El màxim de decibels permesos, tant de dia com de nit, depèn de la sensibilitat acústica de cada zona així com de la via per on es transmeti el so. En aquest sentit, l’ordenança classifica la ciutat en quatre zones: a major activitat, major marge acústic. Per tant, mentre que a l’entorn dels centres sanitaris, docents o culturals el màxim permès són 45 decibels de 23 hores a 7 hores, en àrees residencials (la majoria de carrers) el límit són 50 decibels. Les zones més allunyades del nucli urbà, com Castellarnau, se situarien en un punt intermedi: 47.

Segons expliquen els serveis tècnics municipals, els nivells d’immissió en horari nocturn, però, s’avaluen durant 120 minuts (180, en el diürn). Per tant, malgrat que una rentadora centrifugant pugui resultar molt molesta, i inclús superar el màxim permès, si la mitjana acústica del programa no supera els 50 decibelis, en la majoria de casos, no s’està incomplint la normativa. Seguint aquesta lògica, si a una llar cau un gerro a una vaixella a terra, per exemple, tampoc hi ha motius legals per queixar-se, ja que una molèstia puntual no es pot equiparar amb un incompliment de la normativa.

En cas que un veí es queixés del soroll que genera un aparell, com una rentadora o un rentavaixella, la Policia Municipal o tècnics de l’Ajuntament es desplaçarien fins al domicili en qüestió amb un sonòmetre per comprovar si supera el límit permès. L’avaluació duraria 120 minuts. Si les ones acústiques superen els decibels permesos en aquella zona, l’aparell no es podrà tornar a posar en marxa una vegada tocades les onze de la nit. Però, feta la llei, feta la trampa: per evitar molestar als veïns, hi ha qui ha canviat d’ubicació la rentadora per frenar l’expansió de les ones acústiques:

https://twitter.com/Yuls_GdR/status/1399835390169829381

No són pocs els municipis on les ordenances contra el soroll i de civisme xoquen contra el nou horari recomanat per les rentadores o assecadores. Però, segons els tècnics consultats, almenys aquest no és el cas de Sabadell.

Foto portada: Estalvi energètic. Autor: cedida.

Comments are closed.