Jornades 'Treballar al Quebec' a Sabadell

“Perquè no marxar a treballar al Quebec?”

  • Fira Sabadell acull unes jornades d’orientació per emigar al Quebec.

  • Unes 500 persones de tota Catalunya es mostren interessades en les sessions.

Davant la crisi econòmica que ja dura cinc anys, emigrar s’ha tornat una opció vàlida per a centenars de persones. Actualment, el Quebec canadenc està en expansió econòmica i precisa mà d’obra. Per facilitar la informació a les persones interessades en marxar es fan unes sessions a Fira Sabadell aquesta setmana.

En Marc Curacull ve des de Reus a Sabadell per buscar informació sobre el Quebec “i obrir-me nous camins en un nou país”. “Veig molt complicat obrir-me pas aquí, sóc enginyer i potser he de provar nous camins”., assenyala. Al seu costat, en Frederic Savali, que ve de Lleida, està en una situació similar.

Hem vingut a veure possibilitats i esperar que ens informin de sortides professionals o temes de vida. Si marxes d’aquí sense saber res, és més difícil. Això és un bon punt d’informació que et pot ajudar”, diu.

En Marc i en Frederic són dues de les 500 persones que passen per Fira Sabadell entre aquest dimecres i divendres en les jornades ‘Treballar al Quebec’, organitzades per l’Oficina d’Immigració del Quebec a París. El conseller en prospecció i promoció de l’Oficina d’Immigració del Quebec a Paris, Abdellah El Mzem, assegura que els objectius són facilitar informació per permetre els catalans conéixer els tràmits per anar a viure o treballar al Quebec. Fan sessions des de fa dos anys. “Hi ha treballadors qualificats que poden respondre a les necessitats de mà d’obra del Quebec”, assegura. El director de l’Aliance Française de Sabadell, Sebastian Bauer, concreta que en tres anys entraran centenars de milers de persones a treball al Quebec “de tot tipus de perfils”.

I és que, ara mateix, com diu el director de l’Aliance Française a Catalunya viu sense gaires possibilitats de millorar la generació millor preparada de la història mentre que el Quebec està creixent econòmicament i necessita mà d’obra. L’Aliance colabora en l’organització i estan satisfets de poder fer les jornades a Sabadell.

Hem pogut fer una acció grossa on un màxim de gent ha pogut accedir aquesta informació i concéixer aquestes sessions”, diu Bauer. “Tard o d’hora tots els que marxin hauran de parlar francès però no és condició imprescidible per a marxar”, recorda. “La nostra feina és arrelar vincles entre la ciutat i el món francòfon”, diu Bauer.

L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, assegura que la societat catalana i espanyola ara mateix és incapaç de donar oportunitats a bona part de la població. Lamenta aquest fet però recorda tots aquells ciutadans que es van preguntar fa uns anys perquè no marxar a Sabadell a viure i treballar.

El fantasma de la fuga de cervells

Segons Sánchez, ara cal comprendre que moltes persones es preguntin perquè no anar al Quebec. “Tenim la generació millor formada i la gent que marxa i ja ha marxat és una pèrdua de coneixement. Però el món s’ha fet petit i igual que nosaltres vam tenir onades migratòries fa dècades ara no som capaços de generar oportunitats. La gent ha de poder materialitzar el seu projecte de vida, si no poden aquí, en altres espais”.

Foto portada: Sessió inaugural de les jornades, a Fira Sabadell. Autor: J.d.A.