Antoni Cañete, president de PIMEC. Autora: Lucia Marin

PIMEC vol guanyar pes en el taulell estatal

La patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) ha organitzat un acte a Sabadell per fer una crida la reactivació econòmica després de la pandèmia. El seu president, Antoni Cañete, ha ofert una classe magistral d’emprenedoria davant de centenars de persones enteses en el sector i també d’alguns polítics locals i autonòmics. L’acte ha posat el focus d’atenció en com retallar el greuge comparatiu de les PIMES davant de les grans multinacionals, especialment a l’hora d’accedir als fons de recuperació post Covid.

Una de les principals preocupacions de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEC) del Vallès Occidental és que les multinacionals s’enduguin bona part del pastís Next Generation i, en conseqüència, no tinguin cap flotador salvavides després del naufragi que ha suposat la pandèmia per la majoria de comerços. És per això que el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha fet una crida a la unió aquest dijous al vespre a l’amfiteatre de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, al Centre, per aportar solucions a un problema compartit arreu del territori. Abans, però, el president de la delegació de PIMEC al Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, ha assenyalat el motiu de la ubicació de la Jornada Reactivem-nos. Activisme Empresarial amb Antoni Cañete: “som la comarca amb l’economia productiva més important. Som la principal comarca on es fa economia industrial del territori”.

el president de la delegació de PIMEC al Vallès Occidental, Josep Maria Catalán
El president de la delegació de PIMEC al Vallès Occidental, Josep Maria Catalán. Autora: Lucia Marin.

Cañete fa un any que va agafar les regnes de PIMEC i ara que la pandèmia ja té un impacte residual ha començat una ronda de visites a diferents municipis de Catalunya per conèixer de primera mà les inquietuds i necessitats de les petites i mitjanes empreses així com dels treballadors autònoms. Aquest dijous ha vingut a Sabadell amb aquesta mateixa finalitat i ha aprofitat per fer una crida al que denomina activisme empresarial:

“L’espai, o l’ocupes tu o algú ocuparà el teu espai i moltes vegades farà coses contràries als teus interessos. Les PIMES són el 99,8 per cent de les empreses i, com a motor de l’economia, han d’estar en el pont de comandament per defensar el seu espai, els seus interessos i els seus valors”, ha defensat el president de PIMEC.

Les dades que es desprenen de la realitat territorial reforcen aquest discurs: el 99,8 per cent de les empreses del país són PIMES i, en aquest sentit, tres de cada quatre persones (el 75 per cent) que treballen, ho fan en una petita o mitjana empresa. Per contra, les multinacionals tenen majors facilitats i per accedir a determinades ajudes i convocatòries públiques, tal com ja va alertar la delegació comarcal de la patronal (més info: ‘PIMEC, escèptica amb els Next Generation i crítica amb la reforma laboral‘).

“Si som el 99,8 per cent de les empreses, si aportem el 75 per cent de l’ocupació i més de 62 per cent del PIB, les PIMES hem d’estar al pont de comandament de l’economia. Demanem tenir veu pròpia allà on es prenen les decisions: en el cas de Catalunya, PIMEC avui dia té la màxima representació i, per tant, està a més de 680 taules representant el que és l’àmbit de la petita i mitjana empresa. Però a nivell estatal no existeix una organització empresarial amb veu pròpia que representi la petita i mitjana empresa”, ha afegit.

A banda de ser competitius en el propi sector, Cañete també ha convidat a totes les PIMES a aprofitar els consells, informacions i recursos que la patronal posa a disposició d’aquest tipus de negocis i comerços, ja que una decisió errònia per falta d’informació o tardana pot comportar el tancament definitiu de l’empresa. Els temes debatuts en aquesta jornada s’ha decidit per votació popular: el públic podia votar el tema que volia tractar a través d’un codi QR que exposava una sèrie d’opcions. Finalment, el focus s’ha posat sobre l’energia, la reforma laboral, la formació i els canvis en el món i ha eclipsat altres carpetes com la compra pública o la morositat.

Principals conclusions de PIMEC

El diàleg és una eina clau per aconseguir els objectius marcats tant pels treballadors com pels empresaris, ja que és el camí al consens entre les dues parts. “Val més un mal acord que un bon judici”, considera Cañete. Això és el que, segons el seu criteri, ha permès tirar endavant la decent reforma laboral i el que ha de permetre que les PIMES entrin al pont de comandament de l’economia. “Cal tenir veu pròpia”, ha subratllat.

Per ser competitius cal tenir una formació de qualitat i un ús energètic estratègic. L’energia és una de les parets mestres de qualsevol empresa i cal analitzar-la per controlar el consum, el corresponent cost i, en última instància, els resultats financers. Per tant, el missatge que Cañete ha volgut traslladar aquest dijous és que cal tenir una actitud decidida tant a l’hora de buscar aliances en l’entorn com a l’hora de gestionar els recursos interns d’una empresa.

Foto portada: Antoni Cañete, president de PIMEC. Autora: Lucia Marin.

Comments are closed.