President de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich. Autor: David B.

Quins danys tindrà el coronavirus en l’economia? Incalculables, diu la Cambra

La Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell considera que la pandèmia del nou coronavirus tindrà conseqüències “incalculables” i reclama a les administracions un paquet de mesures urgents per afrontar la crisi del Covid-19. Demanen el confinament total de la població mantenint l’activitat empresarial que sigui possible mitjançant el teletreball.

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell, Ramon Alberich, considera que el coronavirus suposa una crisi sanitària i econòmica sense precedents i reclama a l’Estat un paquet de mesures urgents per plantar cara als efectes del Covid-19 en l’àmbit econòmic i també mesures econòmiques i laborals.

Cal confinar més la població

Així mateix, Alberich com la resta de cambres de comerç i en línia amb el que demana el govern català, se situa en la línia del confinament de tota la població aplicant el teletreball tan com sigui possible i aplicant mesures de prevenció quan la feina s’hagi de fer de forma presencial.

Com estan els sectors econòmics a dia d’avui?

En el primer dia laborable d’estat d’alarma, Alberich creu que es pot parlar encara de “certa normalitat” en el sector industrial malgrat que diverses empreses automobilístiques han aturat la seva activitat. L’excés de compres preocupa el sector de la distribució alimentària mentre que Alberich recomana, en la mesura del possible, mantenir l’activitat per no perdre clients en les empreses que venen a l’estranger.

Els tres sectors que més preocupen

El sector sanitari és el que més està patint, per raons òbvies. També el sector turístic, “en estat de xoc” per cancel·lacions. I la restauració, forçada a tancar des de dissabte.

Canvis interns

D’altra banda, la Cambra de Comerç ha limitat els seus horaris d’obertura (de 9 a 14 hores) i la prestació de serveis presencials. Només s’expedeixen documents i tràmits que no es puguin fer a través d’internet. La majoria de treballadors faran teletreball i es redueix al màxim l’activitat presencial intentant fer-la compatible amb la tasca habitual de l’ens cameral. Així mateix, han obert un apartat al web de la Cambra amb les darreres novetats sobre el coronavirus.

Consell General de Cambres: l’estat i la banca han d’absorvir els costos d’aquesta crisi

En un comunicat, el Consell General de Cambres assegura que els danys econòmics del coronavirus seran “demolidors” més encara quan “encara no ens hem recuperat de la crisi de 2008”. El consell de cambres, controlat per la Cambra de Barcelona, és dur amb el govern central, demana confinar la població catalana i assegura que ha estat molt irresponsable no fer-ho amb la madrilenya encara. Afegeix que la debilitat econòmica de l’estat espanyol és màxima, endeutat i sense fons per pagar les pensions, però considera que el govern central ha de ser qui absorbeixi els costos de la sortida de la crisi del coronavirus ja que n’ha agafat totes les competències, com també els ha d’absorbir la banca a qui es va ajudar en l’anterior recessió de 2008.

El Consell de Cambres demana facilitar el teletreball, obrir vies per flexibilitzar jornades, expedients de regulació temporals, suspendre el pagament de quotes socials i impostos o un pla de xoc centrat en el turisme, el comerç i la restauració.

Foto portada: el president de la Cambra de Sabadell, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.