Foto portada: la Rambla, aquest diumenge de rebaixes. Autor: David B.

Reindustrialització: més voluntat que realitat

  • L’Informe de Conjuntura revela que Sabadell és sobretot ciutat de serveis i micropimes.

  • L’estudi detecta una lleu recuperació econòmica, amb millor dinàmica que ciutats similars.

Es parla molt de la reindustrialització. I no només ara, quan el concepte ha agafat força en molts agents socials i econòmics, sinó des de fa uns anys ja es comenta la necessitat de que Sabadell reinverteixi en la indústria. De fet, Sant Pau de Riu-sec havia de ser sobretot un espai industrial, i també altres zones com Can Gambús i fins i tot es planteja recuperar l’entorn del riu Ripoll per a activitats del segon sector.

Però la realitat és tossuda i Sabadell continua sent una ciutat de serveis majoritàriament. Així es deriva de l’Informe de Conjuntura de Sabadell. El 79 per cent de llocs de treball i el 83,7 per cent dels llocs de treball són al sector serveis. La indústria representa poc més del 10 per cent de l’economia local (un 11,8 per cent en número de centres de treball i número de contractes) mentre que la construcció representa el 9,1 per cent de centres de treball i el 4,5 per cent de llocs de treball.

Signants del pacte per la reindustrialització, a la UAB. Autor: cedida.
Signants del pacte per la reindustrialització, a la UAB. Autor: cedida.

Sabadell té un 11,8 per cent de treballadors industrials, molt per sota per exemple de Rubí (46,34 per cent), Granollers (23,18 per cent), Terrassa (19,73 per cent) o Mollet del Vallès (18,44 per cent).

De fet, la crisi econòmica encara ha desindustrialitzat una mica més Sabadell. Fa cinc anys, a finals de l’any 2009, el sector industrial representava el 13 per cent de llos de treball i el 13 per cent de centres de treball. Ara la xifra és inferior. Llavors els serveis representaven set de cada deu centres de treball a la ciutat i vuit de cada deu llocs de treball. Les xifres ara són superiors. Per tant, l’economia encara s’ha terciaritzat més.

Fundació per la Indústria
Presentació de la sabadellenca Fundació per la Indústria

A la pràctica, Sabadell és una ciutat de microempreses. La mitjana de llocs de treball per centre de treball és de 8,86 persones per centre de treball. 95 de cada 100 empreses de la ciutat tenen menys de 25 llocs de treball. El volum de treballadors està directament relacionat amb la terciarització de l’economia ja que un despatx o un comerç acostuma a tenir menys empleats que una fàbrica.

Recuperació

L’últim Informe de Conjuntura apunta una lleu recuperació econòmica. Per exemple, hi ha un 2,8 per cent de centres de treball més que un any abans i un 3,1 per cent més de llocs de treball. El número d’autònoms va pujar un 2,1 per cent respecte desembre de 2013. En aquest sentit, els centres de treball del sector de la construcció va créixer en 4,4 per cent, com el 5,5 per cent dels llocs de treball. Els llocs de treball assalariats a la indústria van créixer un 4,5 per cent i els centres de treball un 2,8 per cent. Al sector serveis el número de llocs de treball van créixer un 2,9 per cent. Només baixa el número d’autònoms, un 0,7 per cent.

Foto portada: oficina del SOC, al carrer Sardà, aquest dimarts. Autor: David B.
Oficina del SOC a Sabadell. Autor: David B.

Segons apunta l’informe, el comportament de Sabadell en número d’ocupats, taxa d’atur, percentatge d’assalariats en sectors estratègics és més favorable en comparació amb altres ciutats catalanes de dimensions similars.

Foto portada: el principal carrer comercial de Sabadell, la Rambla, en rebaixes. Autor: David B.

Comments are closed.