Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el president de la Cambra de Comerç, Antoni Maria Brunet, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

Serracant: “falten projectes” per Sabadell

  • Serracant reitera que “Sabadell sí té futur” i demana “projectes” a la societat local. 
  • Crítiques de la Cambra al poc diàleg del govern: “el temps ha passat i no ens hem vist”.

Expectació relativa a la Cambra de Comerç per escoltar l’alcalde de Sabadell al Fòrum Club Cambra. No ha arribat a mig centenar de persones. I la intervenció de l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha tingut poques novetats, més enllà de la constatació que “ningú té projecte per a la ciutat”.

Serracant ha comparegut en solitari, sense cap altre membre del quatripartit a la sala. Els únics càrrecs públics presents eren la diputada Lourdes Ciuró (PDeCAT) i el regidor socialista Cristian Sánchez.

En certa manera, l’alcalde ha començat amb tot un seguit de prevencions. Després ha parlat obertament “d’excuses”. “No faig d’alcalde en el millor context”, tant per la “repressió política” com per la falta d’un govern “autonòmic” des de fa cinc mesos, que atura alguns projectes “estratègics” de la ciutat, i també per la complexitat de gestionar un ajuntament amb vuit grups municipals. Ha reconegut que l’administració “encara no funciona adequadament” però després del cas Mercuri “hem fet una feina important per recuperar la confiança i hem posat les bases per dur a terme l’objectiu que havíem marcat”. Així que “les polítiques van més enllà d’un mandat” ja que la complexitat de determinades operacions “és molt gran malgrat que hi hagi determinació política i técnica”.
Per tant, el balanç és “agredolç”. I en certa manera provocador cap a una sala formada per representants d’entitats econòmiques i empreses: “encara no he escoltat a ningú que tingui projecte per aquesta ciutat”. “Ens calen projectes, ens cal pensar més, hem de dissenyar més espais d’oportunitat”, ha seguit.

“Bons ingredients i oportunitats”

No obstant, veu que Sabadell “sí té futur”, que el pitjor “enemic podem ser nosaltres mateixos” i detecta “bons ingredients i espais d’oportunitat”. Quins? Executar “els pocs projectes que hem trobat als calaixos”: el pla Cifuentes, Can Gambús, Sant Pau de riu-Sec o el Portal Sud, l’accés des de la C-58 a la Gran Via. A més, “tenim l’obligació de planificar. Seria hora de revisar el Pla General de 1993”. Altres àmbits esmentats: l’actualització del polígon de Can Roqueta i la modernització de l’àmbit del riu Ripoll, que està aturada perquè “amb el 155 no hi ha Comissió d’Urbanisme”. Una altra línia és ser de debò “ciutat universitària”. En aquest sentit, s’ha signat un conveni amb la UAB, i es potenciaran les relacions amb l’ESDi i la “resta d’universitats”.

“Ciutat de ciutats” amb mirada comarcal

Aportacions de l’actual govern local: l’estratègia DUSI (Desenvolupament Urbà Sostenible Integral), que farà rebre 9 milions d’euros de fons europeus complementats amb 9 milions més d’aportació municipal. “És una primera temptativa per tenir un projecte urbà, un projecte vallesà de ciutat multipolar que entèn les interaccions entre Sabadell i els municipals del seu entorn i les comarques del Vallès”. Pel que fa al Centre, cal “equilibrar” els accessos amb la qualitat urbana. “Cal accedir però cal accedir a un lloc de qualitat”, ha dit, parlant de “ciutat de ciutats” i la necessitat d’equilibrar la relació entre el Centre i la resta de barris.

“Una mica optimistes” en feina

Pel que fa a l’ocupació, creu que “podem ser una mica optimistes però hi ha massa temporalitat, precarietat i ocupació a temps parcial”. Destaca la tasca del Vapor Llonch i les polítiques comarcals, perquè “és l’escala on podem donar solució a l’ocupació i la competitivitat. Si ens mirem el melic de Sabadell no ens en sortirem”.

L’Ajuntament ha convocat aquest any 60 llocs de treball i ha equiparat les condicions salarials de bona part de les empreses municipals. Reconeix que estem a “anys llum” en administració electrònica.

“Fiscalitzar” les concessions

“L’obligació de l’Ajuntament és controlar, fiscalitzar, els serveis públics, es digui a SMATSACASSA. Són serveis bàsics. No hi ha cap més voluntat que fiscalitzar”, ha seguit, reconeixent que “hem municipalitzat dues coses molt petites: la zona blava i el servei de grua”. No obstant, manté que aquells serveis que es puguin prestar de forma directa han de prestar-se així a mig termini.

Emergència social

“Hem d’estar molt pendents encara de l’emergència social. Vaig estar a VIMUSA i la quantitat de casos per accedir a pisos d’emergència social era per posar-se a plorar. És insuficient la quantitat d’habitatges d’emergència que tenim com a ciutat”. També ha alertat sobre la bombolla del lloguer: un increment del 5,6 per cent de preus al llarg de l’any passat.

“Cal que l’habitatge buit entri al lloguer; incentivarem amb ajudes puntuals al petit propietari que vulgui posar el seu pis a la borsa municipal i facilitarem la mobilització. Però hem de mobilitzar els pisos buits dels grans tenidors. Les eines que tenim són multes. Hi ha 775 expedients oberts. El parc ha de servir per un dret fonamental, el dret a l’habitatge. Hi ha altres fórmules: la masoveria urbana”.

Així també ha destacat les sancions a les empreses energètiques i com s’ha creat un “minisupermercat” com a “prova pilot” als Merinals per evolucionar “el lot indigne” que es dona als beneficiaris del Rebost Solidari.

Puig (Cambra): “el temps ha passat”

Un cop en el torn d’intervencions,, el president de la Comissió d’Infraestructures, Urbanisme i Transport de la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell, Pere Puig, ha recordat com la Cambra va posar sobre la taula un seguit de peticions a Serracant l’any 2015. “I el temps ha passat. Hi ha massa temes pendents i ens hem vist poc”. Ara, a falta d’un any per a les municipals, ha demanat consens. “És obvi que ens hem vist poc i en som conscients”, ha reconegut l’alcalde.
“Hi ha sensació de manca de contacte i diàleg amb el govern local. Hem trobat buits de comunicació”, ha reiterat el president de la Comissió d’Indústria, Energia i Innovació, Lluis Matas. “L’administració el que ha de fer és posar poques traves i donar facilitats perquè Sabadell sigui business friendly encara que a alguns no els agradin aquestes etiquetes”, creu.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el president de la Cambra de Comerç, Antoni Maria Brunet, aquest dimecres. Autor: J.d.A.