Foto de portada: la jornada sobre l'Absentisme Laboral a la Cambra de Comerç. Autor: cedida.

Un milió i mig d’assalariats no van anar a treballar en tot l’any 2023

La Cambra de Comerç ha acollit aquest dijous la jornada sobre l’absentisme laboral. L’acte ha acollit una taula rodona de cinc ponents del sector econòmic, que han donat dades, opinions i solucions sobre les baixes laborals i el que suposen pel treballador i les empreses. Finalment, s’ha generat un debat amb el públic assistent.

L’acte ha començat amb la presentació del president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich, que ha valorat el tema central com “un verdader problema de país, que sembla que no són capaços de solucionar”. El secretari de PIMEC, Josep Ginesta, ha afegit que “l’absentisme laboral és un problema social creixent”.

Ginesta ha volgut oferir diverses dades al voltant de l’absentisme laboral. L’evolució de la Incapacitat Temporal (IT) a Catalunya des de l’any 2013 fins al 2023 ha passat d’un 3,8 d’hores perdudes a 7,5 per persona. Durant l’any passat, es van obrir més de 8 milions de processos d’IT i un milió i mig de treballadors no van anar a treballar en tot l’any 2023. Per altra banda, Ginesta ha ofert el motiu d’aquestes baixes. Una mica més de la meitat són per patologies osteomusculars, és a dir, per “desgast del cos” i per malalties mentals, segons el departament de Salut. Aquest increment de les baixes per salut mental ve donat, en gran part, des de l’etapa de la Covid. No obstant això, també s’ha parlat de la duració de les baixes laborals, ja que més del 75 per cent van durar menys de 15 dies a Catalunya l’any 2023. Dins d’aquest percentatge, la meitat d’elles van durar menys de tres dies, cosa que Ginesta qualifica de “baixes que segurament no requerien l’atenció d’un metge”.

“Hi ha metges de CAPs de Sabadell que diuen que estan preparats per curar a persones, no per discutir amb persones que no volen treballar. Per tant, part de la solució és descentralitzar les gestions administratives dels CAPs i acudir a les mútues”, ha assegurat Ginesta.

El membre de PIMEC ha remarcat sobre la tipologia de treballadors que agafen la baixa. Pel que fa als treballadors joves, tenen baixes més curtes. En canvi, en edats més avançades són més llargues. Sota la dada que el 76 per cent dels treballadors a Catalunya tenen complement quan estan de bixa, Ginesta ha volgut fer reflexionar les empreses, que convida a plantejar “si hem de continuar pagant complements quan la gent està de baixa”.

Seguidament, el director de Relacions Institucionals d’Egarsat, Alberto Sancho, ha corroborat les dades de Ginesta fent un enfocament “de portes cap endins”. Ha centrat el seu discurs en els principals motius per als quals, els treballadors no volen anar a treballar, ja que a “Catalunya n’hi ha un 1 per cent. A més a més, ha afegit que des de la Covid, la baixa laboral és “més ràpida i accessible”. Centrant-se en el mateix treballador s’ha preguntat perquè una persona que fa una mateixa feina en una mateixa empresa va a treballar amb un refredat i un altre no.

PUBLICITAT

PUBLICITAT

A continuació ha arribat el torn a la sotsdirectora d’Educa Borras, Susana Badán. Primerament, ha posat en qüestió l’absentisme per IT, ja que és la baixa laboral on menys poden fer les empreses.

“Les empreses tenim una legislació que ens ofega. Hem de complir amb plans d’igualtat, LGTBI, sistemes de prevenció, comitè de seguretat i salut laboral, anàlisi de riscos psicosocials… A Catalunya i Espanya, en comparació amb el nostre entorn, tenim un problema productiu. Estem perdent competitivitat i arribarà un moment que les empreses no tiraran endavant”, ha declarat Badán.

A més a més, ha posat èmfasi amb les generacions de treballadors que estan convivint a les empreses. Actualment, hi ha els baby-boomers, la generació X, els mil·lenials i la generació Y i Z. Aquestes generacions “tenen perspectives de vida i involucracions diferents, per això hi ha persones que es troben malament que van a treballar i d’altres que s’agafen tres dies de baixa”. Les primeres generacions, segons Badán, eren molt fidels, criats en la cultura de l’esforç. Ara, en canvi, és una tipologia de gent que tenen altres perspectives i prefereixen projectes més a curt termini. De fet, ha ressaltat una problemàtica que s’està posant en pràctica durant els últims anys. Les generacions que es jubilen, que abans ajudaven a formar-se als nous, ara s’agafen la baixa uns mesos abans i aquesta formació no existeix.

Un altre tema candent és l’ampliació del permís retribuït a familiar per malaltia hospitalària, de dos a cinc dies. Badán s’ha queixat de “la picaresca” i les facilitats que posa la legislació. Per solucionar aquest problema, Educa Borras ha implantat un comitè de seguretat i salut laboral i un estudi de riscos psicosocials. Cada mes fan un càlcul dels ràtios d’absentisme, separant fàbriques i oficines i es publiquen als taulells perquè tots els treballadors en siguin conscients.

Finalment, la presidenta del CIESC, Alícia Bosch, ha subratllat la importància de la pedagogia i ha alertat de la inseguretat jurídica que tenen les empreses.

Foto de portada: la jornada sobre l’Absentisme Laboral a la Cambra de Comerç. Autor: cedida.

Deixeu un comentari