Els arguments d’Agustí Bordas a favor de la independència

La sala de la segona plana de l’Espai Cultura d’Unnim (antiga Caixa Sabadell) es va quedar petita per escoltar la conferència del sabadellenc Agustí Bordas i Cuscó, gestor de Política Energètica del govern de Canadà, titulada Arguments pel Sí&Sí, i organitzada per l’Associació Sabadell Memorial.

Llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i militant de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), va iniciar la seva dissertació fent-se ressò de l’impacte internacional del moviment sobiranista català. Al seu parer es tracta d’un fenomen que no té precedents al món pel massiu suport popular a la independència, superior al del Quebec o Escòcia, com es va palesar a la cadena humana per la independència del passat Onze de Setembre.

Bordas va manifestar la seva satisfacció per la doble pregunta de la consulta, que considera clara i comprensible. Al seu argumentari va criticar amb duresa les institucions i el sistema de partits de l’estat espanyol, al que qüalificà “d’Estat fallid” i de ser una “democràcia de baix perfil”. En aquest sentit va ironitzar sobre la Casa Reial i el recent discurs del Rei, la militància al PP del president de Tribunal Constitucional o sobre l’allau de casos de corrupció a la política espanyola, encara que no va esmentar cap dels assumptes d’aquesta mena que afecten a la federació nacionalista on milita o a la política catalana.

Agustí Bordas
Bordas va deixar petita la sala de l'Espai Cultura. Autor: David B.

Així mateix va carregar contra la premsa i l’intel·lectualitat “madrilenya” a qui acusà de manca de sensibilitat i de no tenir arguments per respondre a l’exigència democràtica del poble català que vol exercir el seu dret democràtic a decidir. Un dret que no només s’exercirà per a satisfer les justes reivindicacions de la nació catalana, sinó per encetar un procés de “regeneració democràtica”.

També va afirmar que el PSC s’ha alineat amb el PSOE i va qüestionar la possibilitat d’existència d’un espai per a la socialdemocràcia a Catalunya, que segons ell ha deixat de representar el PSC actual. Bordas va justificar les retallades del govern de la Generalitat per l’espoli fiscal dels governs espanyols i va criticar a la Junta d’Extremadura perquè la considera deslleial al rebaixar el tram de l’IRPF autonòmic quan és una comunitat receptora neta.

Sisena àrea industrial

El ponent va treure importància a les reiterades declaracions del President i de diversos comissaris de la Comissió Europea en el sentit que la independència de Catalunya comportaria la sortida dels tractats de la Unió Europea. En la seva opinió aquests no tenen competències per resoldre aquesta qüestió, doncs la única institució comunitària que té facultats per a pronunciar-se és el Tribunal Europeu de Justícia.

També va al·ludir al dictamen consultiu de la Cort Internacional de Justícia sobre Kosovo per justificar la declaració unilateral d’independència del país balcànic que al seu parer podria aplicar-se a Catalunya. “Catalunya és la sisena àrea industrial d’Europa i el país més ric d’Europa meridional” –va assegurar. Una circumstància que provocarà que la UE no vulgui expulsar a un dels països més dinàmics del Continent.

Finalment, Bordas va considerar que no existeix cap possibilitat de redreçar les relaciones entre Espanya i Catalunya com demostra el creixement d’una formació “més centralista que el PP” com Unió Progreso y Democracia (UPyD). Va finalitzar el seu parlament amb una crida a votar Sí y Sí a la consulta prevista pel 9 de novembre del 2014.

Foto portada: Agustí Bordas, durant la conferència. Autor: David B.

One Comment