Mariners de Riera. Autor: cedida.

Els Mariners de Riera porten les havaneres de Calella a Sabadell

Fresc Festival patrocina aquesta secció
Fresc Festival patrocina aquesta secció

Les havaneres de Calella de Palafrugell passaran per Sabadell el dimecres 5 de juliol. El grup Mariners de Riera porta als escenaris les havaneres tradicionals del s. XX que es cantaven a les tavernes dels pobles costaners.

Aquest any el grup d’havaneres Mariners de Riera celebra el seu 35è aniversari, un grup de Matadepera que toca les havaneres clàssiques, que ha participat en tres ocasions a la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell i que porta l’havanera arreu del món: han fet concerts a Cuba, França i Alemanya, per exemple.

El grup està format per quatre persones, el baix Jordi Casas, el baríton Joan Castelló, el tenor i guitarra Xavier Delgado i el també tenor Jordi González. L’origen del grup es troba a la Costa Brava, “tot va venir de què un parell dels que vam iniciar el grup coneixíem l’ambient de taverna de Calella [de Palafrugell], havíem sentit havaneres i uns quants cantaven a l’Agrupació Coral Matadepera“, explica Joan Castelló.

Un cop format el grup, una de les primeres coses que es va haver de fer va ser posar-li nom, cosa que segons Castelló va anar de pressa: “com que l’única referència navegable de Matadepera és la riera, vam posar-nos Mariners de Riera”.

“Ho fem per gaudir”

Passar una bona estona cantant amb els amics. Aquesta és la intenció dels Mariners de Riera des que van néixer. No s’hi dediquen exclusivament, tots els membres del grup ho fan per vocació, però quan tenen l’oportunitat s’ajunten per cantar unes quantes havaneres; al repertori n’hi tenen una vuitantena. “Ho fem per gaudir, i mostra d’això és que a l’agost, quan hi hauria més feina, no toquem”, explica Castelló.

Ens agrada molt més fer el que diem havanera de petit format que fer cantades públiques, el que ens agrada més són temes més íntims en una taverna, un bar, un restaurant, festes particulars, etc; toquem molt fora de Catalunya i Espanya; ens agrada molt fer difusió de la nostra cultura i de les havaneres, perquè és molt agraït”, afegeix el músic.

Als Mariners de Riera els hi agrada l’havanera antiga, l’original, i per això dos terços del seu repertori és en castellà, “no són ganes de cantar en castellà o català, és que és així, d’antigues només n’hi ha una que coneguem que és en català, parlem del s. XIX – XX”, assegura Castelló. El grup n’ha composat un parell, una la va fer Josep Vila, que més tard va ser director de l’Orfeó Català, i una altra del mateix Castelló. La resta són reculls d’havaneres antigues, però també n’incorporen algunes de més recents. “Nosaltres procurem cantar el que hem gaudit de molt joves a les tavernes de Calella les tardes d’hivern dels dissabtes, per exemple”, assegura el membre del grup.

FITXA TÈCNICA

Nom: Les millors havaneres.
Companyia: Mariners de Riera.
Gènere: Música.
Data: 5 de juliol.
Hora: 22 hores.
Lloc: Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.
Preu: 15 euros.
Venda d’entrades: Per internet a Codetickets o presencialment a la taquilla de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c/ d’en Font, 25, Sabadell).

Foto portada: el grup Mariners de Riera. Autor: cedida.