Erasmus Sabadell

Erasmus per a emprenedors a través del Vapor Llonch

  • El Vapor Llonch és el tercer centre que se suma al programa.

  • Es posen en contacte emprenedors amb empresaris amb experiència d’altres països europeus.

La Comissió Europea potencia des de fa un temps les relacions entre emprenedors i empresaris de la Unió. Amb el programa Erasmus per Joves Emprenedors es vol que un empresari novell col·labori durant un temps amb un empresari més experimentat. El Vapor Llonch s’adhereix per segon any al projecte.

El Vapor Llonch farà d’intermediari. Difondrà el programa, informarà, donarà suport i farà les gestions. És el tercer centre de Catalunya, assegura l’Ajuntament, que és autoritzat per rebre sol·licituds. Segons el consistori, hi ha uns 180 centres intermediaris a Europa, que fan una funció similar a la que farà el Vapor Llonch.

Sabadell s’ha associat especialment a centres de Coventry (Regne Unit), Thessali (Grècia) i a l’austríac Research Studio eSPARK. Tot i així, matisen que els intercanvis es poden produir amb tots els socis del projecte.

Aquest programa té un interès lligat a la internacionalització i a la competitivitat. Fem una crida als emprenedors i a les empreses que vulguin acollir-se a aquest programa, que compta amb un suport de la comunitat europea en forma de beca”, assegura la tinenta d’alcalde d’Economia i Serveis Centrals, Montserrat Capdevila.

Qui pot accedir al programa?

A diferència dels coneguts programes Erasmus (per a universitaris), aquí el que es té en compte és la joventut del projecte empresarial. És a dir, poden participar persones d’edats molt diferents. Cal tenir un idea de negoci i menys de tres anys dirigint una empresa. El domini d’una llengua estrangera pot influir en la decisió final, especialment en el cas de l’anglès.

Les estades es podran realitzar entre aquest any i el febrer de l’any 2015. Les entitats econòmiques de Sabadell col·laboraran en la difusió (Cambra de Comerç, Centre Intersectorial, PIMEC, SECOT) i també els centres formatius, com l’ESDI, l’Escola Illa o la UAB.

El període d’estada es planteja entre un mes i un màxim de sis mesos, sent possible la divisió en setmanes. La Comissió Europea beca els participants en base a uns barems en funció del cost de la vida del país i la durada de l’estada.

No són pràctiques

El programa es planteja com una relació entre iguals i no és per tant un programa de pràctiques. Es tracta d’un intercanvi de coneixements i experiències. L’emprenedor coneixerà aplicacions pràctiques, ampliarà contactes i coneixerà mercats exteriors. Per la seva part, l’empresa que acull ampliarà coneixements, tindrà noves oportunitats i coneixerà nous punts de vista.

16 participants en la primera edició

Segons l’ajuntament de Sabadell, en la primera edició el Vapor Llonch va coordinar vuit intercanvis d’emprenedors que van viatjar a l’estranger. Sis participants van viatjar a Alemanya, un a Lituània i un altre a Malta. L’estada mitjana va ser de tres mesos i mig. Els sectors de les empreses són: restauració, indústria, informàtica, disseny i comunicació, moda i arquitectura.

Per altra banda, vuit emprenedors de països europeus han viatjat per participar en el programa amb empreses nacionals. Eren empreses d’Itàlia, Grècia, Regne Unitat, Alemanya i Suècia. Es deiquen al turisme, l’ensenyament, la informàtica, el disseny i la comunicació.

Foto portada: El representant de la SECOT (Sèniors Españoles por la Cooperación Técnica), Joaquim Sánchez, i Montserrat Capdevila. Autor: Aj. Sabadell.

Comments are closed.