Puig Cambra Comerç

“Espero que el dolent de les sèries deixi de ser l’empresari”

  • El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, participa al Fòrum Cambra.

  • Unes setanta persones segueixen la ponència de Puig: demana reformar les pensions i les prestacions d’atur.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha aplegat una setantena de persones a la conferència que ha fet al Fòrum Cambra Sabadell. ‘El ressorgiment polític i econòmic de Catalunya: dues cares de la mateixa moneda’ ha estat el títol. Puig ha lligat la sortida de la crisi a l’anomenada transició nacional. Però, a la vegada, ha demanat canvis al sistema de prestacions d’atur, a les pensions, i ha assegurat que les lleis òmnibus han quedat curtes.

Puig ha assegurat que la crisi econòmica a l’estat espanyol o Catalunya té factors diferencials a la crisis financera internacional i creu que per sortir-ne caldran mesures en tres camps: recuperar l’economia, regenerar la confiança en la política i, en el cas català, apostar per la transició nacional, el Dret a decidir o la creació d’estructures d’Estat. Però, si pel que fa a la regeneració s’ha limitat a dir que “alguna cosa haurem de fer per restituir la confiança en el sistema, la democràcia i la política” en els altres àmbits s’ha explicat més.

Reformar les pensions, l’atur i flexibilitzar l’administració

El conseller considera que el país tocarà fons aquest any, i que a partir del 2014 es començarà a viure el final de la crisi. Mentrestant, assegura que cal fer més reformes estructurals.

La solució no pot ser pujar una altra vegada l’IVA per no atrevir-se a reformar el sistema de prestacions d’atur ni les pensions”, ha assegurat. En un altre moment, ha dit que les lleis òmnibus, impulsades per la Generalitat, s’han quedat curtes i que “caldrà actualitzar-les per reduir burocràcia i passar de la inspecció prèvia al seguiment posterior”.

Puig assegura que cal reformar el Servei d’Ocupació de Catalunya, el model de Formació Professional i també fer una reforma administrativa. També aposta perquè la recerca comenci a ser rendible. “Hem apostat pel talent però ara ha de guanyar diners”, ha assegurat. En definitiva, “calen canvis culturals en relació al món de l’empresa mentre anem sortint de l’empresa”, afegeix.

Canvi de mentalitat

Puig manté que el país ha de canviar la seva mentalitat respecte el món de l’empresa i l’ocupació. Ho ha fet de forma gràfica: “Espero que el dolent de les sèries del Súper 3 deixi de ser algun dia l’empresari”. Ha apostat reindustrialitzar el país i mantenir un sistema comercial equilibrat.

Actualment, el tancament de botigues està alterant el nostre model comercial i la desregulació d’horaris no és la solució. Dir que obrir més hores les botigues porta més consum és una fal·làcia”.

Però per dur a terme aquestes polítiques, el conseller ha insistit que “Catalunya necessita àmbits de decisió”. Ha assegurat que el país ha de poder decidir per si mateix el seu model energètic o el seu propi sistema de relacions laborals. “Seríem més eficaços si poguéssim lligar les polítiques d’ocupació actives i passives? Clar que ho seríem. Hauríem de poder decidir si l’Estat fa la B-40 (Quart Cinturó) o ho decidim a Catalunya”. Puig ha lligat concert econòmic a menys taxa d’atur:

Euskadi té la hisenda pròpia i 10 punts menys d’atur. Allà un 14 per cent. Aquí un 24 per cent. No tot depèn de la hisenda pròpia però diria que en un 90 per cent són factors que estan relacionats. La hisenda pròpia era el pacte fiscal amb Espanya i ens van dir que no”, ha assegurat.

La conferència de Puig s’ha tancat amb una roda de preguntes dels assistents, que s’han mostrat preocupats pel model energètic, la industrialització o la política d’infraestructures.

Foto portada: El conseller, Felip Puig, i el president de la Cambra de Comerç, Antoni Mª Brunet. Autor: J.d.A.

Comments are closed.