Campionat Europa Veterà

Antoni González, tercer al Campionat d’Europa Veterà

Del 27 de juliol fins el 6 d’agost, la ciutat danesa de Aarhus (2a ciutat del país) ha acollit la 20a edició del Campionat d’Europa Veterà. De fet, també va organitzar l’edició corresponent a l’any 2004 i, fruit de l’èxit d’aquell campionat, 13 anys més tard Aarhus ha tornat a ser seu del europeu. Lluny queda l’edició feta en 1978 a la ciutat italiana de Viareggio i que va suposar l’inici d’aquest campionat amb 1.193 participants.

En total, hi ha pres part 3.841 atletes (del quals 459 són espanyols) pertanyents a 39 països afiliats a la European Masters Athletics. Cal fer esment, i aplicant la normativa de la IAAF, Rússia no ha pogut prendre part en l’esdeveniment com a sanció pels recents casos de dopatge amagats per la Federació Russa d’Atletisme. Com a fora de concurs, atletes de cinc països d’altres continents (Argentina, Canadà, Estats Units, Nova Zelanda i Sudàfrica) han pogut prendre part en aquest Campionat d’Europa. Aquesta novadora mesura, va permetre ampliar fins a 44 el total de països presents a Aarhus.

L’escenari principal a on s’han desenvolupat el màxim nombre de proves es el Ceres Park (abans conegut com Aarhus Stadion). Un segon escenari (Viby) i situat a les afores de la ciutat va permetre alternar proves en dos estadis atlètics, fet indispensable en un campionat d’aquesta envergadura. Per cert, en aquest mateix Estadi de Aarhus, el qual té una capacitat de 19.500 seients, tant hi ha jugat la selecció espanyola de futbol en partit oficial com el Barça en partit amistós.

Fins a quatre atletes de la Joventut Atlética de Sabadell (JAS) es van desplaçar fins a Dinamarca : els llançadors Montse Paños (W50) i Ferran Alonso (M50), el marxador Antoni González (M55) i el polivalent Ricard Rof (M55). Tots quatre, atletes experimentats per la seva participació en diversos campionats internacionals.

Antoni González ha estat qui va obtenir una millor actuació al ser l’únic representant local en pujar a podi. Ha quedat tercer en els 20 quilòmetres marxa en Ruta (1h48’55”) en una cursa disputada sota unes exigents condicions meteorològiques canviants de pluja, fred, vent i sol. Tals alternances de clima, desorientava als atletes. Però aquest no fou l’únic ensurt que va patir González, doncs a uns tres quarts de cursa, una jutgessa el va fer aturar per fer-lo fora del circuit al creure que ja tenia els tres avisos, fet que suposa la desqualificació imminent. González li va ensenyar bé el seu dorsal fins que la jutgessa es va donar compte del seu error i va poder re-emprendre la cursa. Malgrat aquest incident, no va influir en el posterior desenvolupament de la cursa al estar lluny dels llocs capdavanters. González, i com a component de la selecció espanyola M35, també fou campió per equips per davant de França i Alemanya.

Ricard Rof, i com es ja habitual en ell, és el més competitiu al participar en varies proves. Ha estat onzè en els 100 metres tanques (19”27) i 21è en els 200 metres llisos (27”11), i superant la millor marca de la temporada en totes dues proves. Registre de cert valor en els 200, doncs fou una cursa disputada sota la pluja i després de quatre sortides nul·les per fallida de pistola, fet que va suposar córrer xops i refredats. En la decatló també millora el seu registre, novè (5.103 punts). Anecdòticament, ha estat el millor dels decatletes en el llançament de javelina al ser el guanyador de la prova (37,16m). El seu començament fou encoratjador, doncs gracies al seu registre en els 100 metres (13”18), i també millor marca de la temporada, Rof anava cinquè després de la primera prova del decatló. Rof també fou seleccionat com a component del relleu 4 x 100. Espanya ha quedat cinquena i batent el rècord nacional (50”83) de la categoria (M55). Sens dubte, fou la cirereta al gran campionat fet per Rof.

Dels llançadors, Montse Paños qui ha obtingut una millor classificació al quedar setena en el concurs de martell (31,08 m). Paños també fou 16a en la pentatló de llançaments (2.790 punts). Ferran Alonso fou 13è en el martell pesat (11,75 m) i 21è en el martell (32,04 m). Alonso també participa en la combinada de llançaments i al igual que Paños també assoleix el 16è lloc (2.376 punts) en la pentatló de llançaments. Cap dels dos va millorar les seves marques de l’any, però cal fer paler que van disputar les seves respectives proves sota estones de pluja intermitent, fet que provocava relliscades als cercles de llançament.

La delegació espanyola ha obtingut el màxim nombre de medalles (92) de les 20 edicions fins ara disputades, sent el setè país d’un medaller encapçalat per Alemanya (407), Gran Bretanya (208) i Finlàndia (118). Un trio de ciutats italianes dins la perifèria de Venècia (Jesolo, Caorle i Eraclea) acolliran el proper Campionat d’Europa. Venècia’2019 fou l’alternativa al haver perdut la votació per ser seu del proper mundial a celebrar a Màlaga el proper any. En totes dues fites, segur que hi haurà força atletes sabadellencs.

Foto portada: Ricard Rof (dorsal 830), un dels components de l’equip nacional de relleus (M55). Autor: Cedida.