Aschwin Wildeboer

Es retira Aschwin Wildeboer: l’últim referent masculí de la natació catalana

Dissabte a la tarda es retira el nedador Aschwin Wildeboer. Ho fa amb 34 anys i un palmarès envejable: medalla de bronze en 100 esquena al Mundial de Roma 2009, medalla de plata en 50 esquena i de bronze en 100 esquena a l’Europeu de Dubai 2010, medalla d’or en l’europeu en piscina curta de Szcecin 2011 (on va penjar també les de plata en 100 i 200 esquena). Plata a Istanbul 2009, Europeu en piscina en 50 i 100 esquena, or a Rijeka en 200 esquena, Europeu de 25 metres, i bronze el 2007 a Debrecen en 50 i 200 esquena.

No acaba aquí la cosa: un rècord del món en piscina de 50 metres, en 100 esquena i dos d’Europa en la mateixa distància amb un record del món en piscina curta i un d’Europa en 100 esquena i un amplíssim palmarès que el fa ser, en paraules d’Enric Bertran, president de la Federació Catalana de Natació i vicepresident de la Federació Espanyola “l’últim referent masculí de la natació catalana contemporània”.

Aquest és Aschwin, el fill petit de Paulus (plorat entrenador del CN Sabadell i CN Barcelona i col·laborador de la RFEN) i de la Winnie, un matrimoni holandès que es va establir a Catalunya, al CN Barcelona primer i al CN Sabadell més tard on va ser tot un referent de disciplina i èxits esportius. I pares d’Aschwin i d’Olaf, avui dia entrenador a Dinamarca.

Cal haver viscut de prop la nostra natació, tan òrfena de figures masculines, per poder calibrar el que ha suposat Aschwin, sempre en lluita, sempre en superació: quin gran disgust va ser no accedir a la final de 100 esquena als Jocs de Londres 2012. “Mai vaig acceptar el resultat”, diu ara. En canvi la seva major alegria va ser als Jocs de Pequín 2008, abans de nedar la final de 100 esquena “en què vaig abraçar al meu pare”. Va ser setè a la prova. Històric passi a la final, el primer nedador espanyol en fer-ho des de López Zubero a Barcelona 92.

“Tots em coneixen per ser una persona molt feliç, despistada i despreocupada. En part ho sóc. I si ho sóc és gràcies a tot el que m’ha donat la natació. Tornaria a fer un milió de vegades el mateix camí”.

El nedador, nascut el 1986, seguirà com a entrenador de categories joves. Per cert que molts dels seus deixebles han assistit al acte de presentació, que ha comptat amb la presència de Laura Reyes, regidora d’Esports, que ha volgut agrair el president del Club, Claudi Martí, i al seu equip directiu pels “esdeveniments que promou i organitza el CN ​​Sabadell i a la família Wildeboer per escollir en el seu dia a la ciutat de Sabadell com a forma de vida”. També la tinenta d’alcaldessa Marta Morell ha assistit a la presentació.

Aschwin Wildeboer
Aschwin Wildeboer, en acció, el 2014

La retirada d’Aschwin es durà a terme durant Trofeu Club Natació Sabadell VI Memorial Paulus Wildeboer durant el cap de setmana. Segons han indicat els dirigents del CN ​​Sabadell, s’està pendent del que dictaminin les autoritats sobre el desenvolupament del torneig, que serà a porta tancada, seguint el decret de govern que així ho indica.

L’Eurolliga femenina, en perill 

Fins al moment es desconeix que la normativa dictés la LEN per disputar el partit de tornada de la Champions femenina de waterpolo que han de jugar les noies del CN Sabadell, amb les de l’Orizzonte Catània. (Itàlia) La normativa italiana no permet, en principi que el partit es jugui, ja que s’ha anul·lat tota l’activitat esportiva a la república transalpina.

Foto portada: una imatge de Wildeboer, l’any 2015. Autor: @ax20wild via Twitter.