Foto portada: Mari Paz Corominas en els Jocs olímpics de Mèxic. Autor: Arxiu Jocs Olímpics.

Mari Paz Corominas creua l’Estret de Gibraltar

La nedadora Mari Paz Corominas, primera finalista olímpica d’Espanya (ho va ser a Mèxic 68, amb 16 anys, quan pertanyia al CN Sabadell, club del qual segueix sent sòcia), ha creuat aquest divendres l’Estret de Gibraltar en memòria de la seva gesta olímpica realitzada fa 50 anys.

Mari Paz Corominas, que va col·laborar en la candidatura de Miquel Torres, ha invertit quatre hores i un minut en cobrir els 14 quilòmetres de longitut de l’Estret de Gibraltar. L’objectiu de recordar la gesta de Mèxic 68 ha tingut també un fi solidari, recaptar fons per a l’entitat Proactiva Open Arms. En total la nedadora i els seus acompanyants, el seu germà Joan, Pepe Raventós i Quique Sentis, han recaptat 7.000 euros per a la causa.

Corominas va arribar a la natació d’una forma casual. El seu pare Joan Corominas amic del llavors dos dirigents del Club Antoni Monés i Jose Durán, va portar a la seva filla a entrenar després que se li donés bé aquest esport en uns cursets estiuencs. En veure-la Kees Oudigest, l’holandès entrenador del Club, li va dir a Duran: “vostè és amic del papa d’aquesta nena? Té un gran futur, serveix per nedar, que vingui a entrenar”.
Joan Corominas, industrial sabadellenc vinculat al Banc de Sabadell, va fer cara de dubte davant les asseveracions de Kees, “com pot saber-ho si és una nena molt jove?”. Al que Monés li va dir “tu quan toques una mostra de llana, saps si és bona o no, per Kees, mirant com es mou en l’aigua, coneix si l’esportista té condicions o no”.

La primera espanyola en una final olímpica

Així va començar a forjar-se el mite de la primera nedadora espanyola que va accedir a una final olímpica. Va ser en els 200 esquena. Avui als seus 66 anys, ha volgut recordar la seva gesta, també nedant.

Foto portada: Mari Paz Corominas en els Jocs olímpics de Mèxic. Autor: Arxiu Jocs Olímpics.