Cobi Olimpic

Sabadell’92

  • 23.500 espectadors van presenciar els partits que es van realitzar a l’Estadi de la Nova Creu Alta.

  • Sabadell va rebre la torxa olímpica i va ser subseu olímpica.

Fa exactament vint anys que Sabadell, Subseu Olímpica dels Jocs Olímpics de la XXV Olimpiada, començava a viure els millors Jocs Olímpics de la història, tal com els va classificar, el president del COI en aquella época, Juan Antonio Samaranch.

Del 25 de juliol al 9 d’agost de 1992, es van celebrar els Jocs Olímpics de Barcelona’92, on van participar 9.365 atletes de sexe masculí i 2.704 atletes de sexe femení, arribats des de 169 països i que van competir en 32 esports i 286 especialitats. Durant els Jocs es van batre un total de 32 rècords mundials i 73 rècords olímpics.

Barcelona 92 - Estadi Olimpic
Inauguració dels Jocs Olimpics Barcelona’92

En aquestes olimpíades els esportistes espanyols van guanyar tretze medalles, quan en tota la seva història només n’havien guanyat quatre.

Sabadell olímpic

La flama olímpica que va sortir des d’Olimpia (Grècia), va recórrer més de 6.000 quilometres i passar per 652 localitats fins arribar a Sabadell, unes setmanes abans de la inauguració dels Jocs Olimpics de Barcelona.

Un cop a Sabadell, la torxa olímpica va recórrer els carrers fins arribar al centre de la ciutat i seguir el seu camí fins a la ciutat comptal. Dins del terme municipal de Sabadell, la primera portadora de la torxa va ser Ester Casanovas, responsable de recursos humans dels voluntaris a Sabadell. Va recollir el foc olímpic del futbolista sabadellenc Lino Guitérrez, i li va lliurar a un altre jugador, Joaquim Saura. D’aquesta forma Sabadell es situava en el mapa com a Subseu Olímpica.

Portadors de torxes a Sabadell

L’Estadi de la Nova Creu Alta, és un dels quatre camps que actualment existeixen a Espanya i que tenen la denominació d’Estadi Olímpic. Un dia com avui però 20 anys enrere, l’estadi sabadellenc Nova Creu Alta va acollir el seu primer partit dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, amb la victòria de Qatar sobre Egipte per 0-1. Mubarak Mustafa Noorallah va fer el primer gol dels Jocs Olímpics a Sabadell davant unes 2.000 persones.

Durant aquells dies, es jugava pràcticament un partit diari, l’estadi creualtenc va acollir sis enfrontaments dels Jocs Olímpics. Tres d’ells eren del Grup A, on també hi era la selecció espanyola. Els altres també van ser de la fase de grups, repartits entre el C i el D. Seleccions com Colòmbia, Mèxic, Ghana, Suècia, Austràlia o Marroc van trepitjar la gespa de la Nova Creu Alta en partit oficial.

Estadi Olimpic Nova Creu Alta de Sabadell

Divendres 27 de juliol comencen els Jocs Olímpics de Londres, mentrestant, els sabadellencs podrem reviure aquell esperit Olímpic que va regnar durant els Jocs Olímpics de Barcelona’92.

Foto portada: la mascota dels JJ.OO de Barcelona 92, el Cobi.