Foto portada: Dinar al Restaurant Arraona. D'esquerra a dreta. Joan Ferret, Fidela Renom, Mª Dolors Rivas, l'alcalde Marcé, Azaña, Àngela Tomàs (esposa de Marcé), Francesc Tomàs i Salvador Sarrà. Autor desconegut/AHS.28 agost 1934

Manuel Azaña a Sabadell (1934)

Aquest divendres, 10 de gener, es compliren 140 anys del naixement de qui fou president de la Segona República espanyola. Aquí ressenyem les seves visites a la nostra ciutat i la seva estada al Vallès.  

El 28 d’agost de 1934, Manuel Azaña, llavors diputat a les Corts espanyoles i ex president de govern de la Segona República, visità Sabadell. Azaña va passar una llarga temporada en un balneari de Sant Hilari Sacalm, per tal de tractar-se d’unes pedres al ronyó, en el que a l’època es denominava “cura d’aigües”. Durant la seva estada va visitar nombroses localitats catalanes entre elles Sabadell, acompanyat per la seva dona, Mª Dolores Rivas Cherif, i convidat per l’alcalde Magí Marcé, del Círcol Republicà Federal (CRF). La seva estada a Catalunya, que es perllonga fins al setembre de 1934 i el fet que es trobés circumstancialment a Barcelona quan s’iniciaren els fets del 6 d’octubre del mateix any, fou utilitzat per les dretes per acusar-lo d’haver instigat la insurrecció. Així fou empresonat fins el 28 de desembre, data en què la seva causa fou arxivada per manca de proves.

Azaña al Círcol Republicà Federal. Autor desconegut/AAS. 28 agost 1934.
Azaña al Círcol Republicà Federal. Autor desconegut/AAS. 28 agost 1934.

Existeixen pocs registres d’aquella visita. L’únic diari es publicava a la ciutat, Diari de Sabadell, arrenglerat a les files del catalanisme catòlic conservador i de la Lliga Catalana, el va rebre amb hostilitat. El mateix dia de la visita publicà un article a pàgina sencera on l’acusà de ser enemic del catalanisme i d’instrument “per a una obra revolucionària i esquerrana”. L’endemà publicà un breu d’unes poques línies. Aquesta va ser la mateixa tònica de la conservadora Revista de Sabadell que també dedicà un breu a la visita. Tanmateix, La Vanguardia ressenyà més àmpliament l’estada d’Azaña a la ciutat.

Al matí fou rebut oficialment al saló de plens de l’Ajuntament amb el que es qualificà de “afectuosa acogida” i on contestà les paraules de benvinguda de l’alcalde Marcé. Posteriorment, visità la seu del CRF i el Casal Català d’Esquerra. Al migdia va tenir lloc al Restaurant Arraona un dinar de gala amb diversos membres de la Corporació Municipal. A la tarda visità diverses fàbriques on segon el cronista de La Vanguardia fou “continuamente agasajado por los obreros”. Finalment es va desplaçar al camp de Can Diviu que en principi estava destinat a encabir l’aeròdrom de Sabadell. Aquí assistiren el director general d’Aeronàutica, Warleta, el cap d’aviació militar Pastor i el cap de la tercera esquadra Sandino, acompanyats per l’assessor d’aviació civil, Bordons, el director d’aviació militar, Antonini, i els seus ajudants Meana, Alonso i Carrasco. A l’acte, en representació de l’Ajuntament de Sabadell, hi anaren el regidor de Cultura, Salvador Sarrà i els regidors Liado i Sorribas.

Azaña al saló de plens de l'Ajuntament de Sabadell. A la seva esquerra el regidor Tomàs Soler i l'alcalde Magí Marcé, a la seva dreta la seva dona Mª Dolors Rivas. AAS. 28 agost 1934
El regidor Soler, l’alcalde Marcé, Azaña i la seva dona, a l’Ajuntament.

Els visitants examinaren els terrenys del futur aeròdrom, els plànols i reberen diversos informes. Segons el cronista de La Vanguardia: “Por las declaraciones que hicieron al final de su cometido, se deduce que todos ellos salieron gratamente impresionados de la visita que acababan de girar, y parece que en fecha muy próxima podremos ver en vías de práctica e inmediata realización el proyecto de aeródromo de Sabadell“.

Finalitzada la inspecció, Azaña i la seva dona, foren acomiadats per una cinquantena de persones sobre tres quart de cinc de la tarda a la plaça de l’Ajuntament des d’on partiren cap a Terrassa. Durant la Guerra Civil, i amb la condició de president de la República espanyola, Azaña va venir de nou a Sabadell tot sovint, ja que va residir durant un any a Matadepera. Però això serà objecte d’un nou article de la secció.

Bibliografia

AZAÑA, Manuel. Memorias políticas y de guerra. Volumen II. Ed. Crítica, Barcelona, 1978.
CASTELLS, Andreu. Sabadell, informe de l’oposició. Del terror a la Segona República (1918-1936). Edicions Riutort, Sabadell, 1980.
Diari de Sabadell, 28 i 29 d’agost del 1934.
La Vanguardia. 30 d’agost del 1934.
Revista de Sabadell, 30 d’agost del 1934.

Foto portada: dinar al Restaurant Arraona. D’esquerra a dreta. Joan Ferret, Fidela Renom, Mª Dolors Rivas, l’alcalde Marcé, Azaña, Àngela Tomàs (esposa de Marcé), Francesc Tomàs i Salvador Sarrà. Autor desconegut/AHS.28 agost 1934